Socialna inšpekcija preverja napotitev velenjskih dečkov k rejnikom

Socialna inšpekcija je danes začela z nadzorom v Centru za socialno delo (CSD) Velenje. Preverja, ali je bila odločitev CSD o napotitvi dveh dečkov v rejništvo v največjem interesu dečkov, ki sta bila po umoru mame pri starih starših. Izsledki naj bi bili znani že ta teden. Medtem sokrajani starih staršev v sredo načrtujejo protest v Velenju.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je zahtevala podrobno poročilo o 
primeru, v petek je bil tudi sprožen nadzor socialne inšpekcije, ki jo v CSD Velenje pričakujejo ta teden. Ugotovitve naj bi 
nato inšpekcija pripravila v nekaj dneh. Foto: Mitja Volcansek
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je zahtevala podrobno poročilo o primeru, v petek je bil tudi sprožen nadzor socialne inšpekcije, ki jo v CSD Velenje pričakujejo ta teden. Ugotovitve naj bi nato inšpekcija pripravila v nekaj dneh. Foto: Mitja Volcansek

SLOVENJ GRADEC, VELENJE > V javnosti od preteklega tedna močno odmeva napotitev dečkov, starih tri in pet let, v rejništvo, potem ko sta od decembra lani zanju skrbela stara starša po materini strani. Umora njune mame, ki se je zgodil v noči na 27. december lani v Velenju, je osumljen oče dečkov, zoper katerega je po navedbah časnika Večer državna tožilka na celjsko sodišče že vložila obtožnico. Velenjčan, ki je v priporu, naj bi bil obtožen umora iz ljubosumnosti v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, je pretekli teden poročal Večer.

Medtem so se v podporo starim staršem v njihovem boju za pridobitev skrbništva in rešitvi v dobrobit obeh fantov organizirali njuni sokrajani, ki so v nedeljo v Pamečah pri Slovenj Gradcu in v Slovenj Gradcu zbrali približno 3000 podpisov podpore, podpise pa še naprej zbirajo, je danes povedala predsednica krajevne organizacije Rdečega križa Pameče Darinka Gregor. Povedala je še, da se sokrajani starih staršev in drugi v sredo odpravljajo na miren protestni shod v Velenje, kjer se bodo ob 11. uri zbrali pred CSD. Kot je še dejala Gregorjeva, si prizadevajo, da bi bila odločitev CSD v največjo korist otrok, v dosedanjih pogovorih s CSD pa po njenih besedah niso dobili informacije, zakaj se je CSD tako odločil.

Socialna služba je pretekli teden brez vednosti starih staršev dečka odpeljala v rejništvo

Dečka, za katera sta po tragičnem dogodku skrbela stara starša s Koroške, sta bila s februarjem tudi vključena v vrtec. Od tam pa ju je socialna služba pretekli teden brez vednosti starih staršev odpeljala v rejništvo, kar je sprožilo burne odzive v javnosti.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je zahtevala podrobno poročilo o primeru, v petek je bil tudi sprožen nadzor socialne inšpekcije, ki jo v CSD Velenje pričakujejo ta teden. Ugotovitve naj bi nato inšpekcija pripravila v nekaj dneh.

Poročilo o sprejeti odločitvi glede napotitve v rejništvo je od CSD zahteval tudi urad varuha človekovih pravic, ki ga zanima zlasti, kako je CSD ugotovil največjo korist otrok.

CSD: Stara starša nista pripravljeni sodelovati s centrom

V medijih je ob tem zaokrožilo poročilo CSD Velenje, v katerem ta navaja izjavo starih staršev, da želita sodelovati pri namestitvi vnukov pri rejniški družini in da jo želita spoznati, a dan pred dogovorjenim obiskom rejniške družine sta to srečanje odpovedala. Sledila je odločitev CSD, da premesti otroka iz vrtca v rejniško družino s pojasnilom, da stara starša nista pripravljeni sodelovati s centrom in da to predstavlja prevelik stres za otroka, je v petek poročal Radio Slovenija.

Stara starša sta se obrnila tudi na odvetnike. Njun zastopnik, odvetnik Velimir Cugmas je opozoril na domnevne postopkovne nepravilnosti in med drugim ocenil, da v celotnem postopku obstaja sum kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

STA


Najbolj brano