Smiljić po korupcijski aferi v UKC Ljubljana spet v službi

Urošu Smiljiču, ki so ga oktobra pridržali zaradi suma korupcijskih kaznivih dejanj, povezanih s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana, se je hišni pripor po informacijah ljubljanskega okrožnega sodišča iztekel 11. januarja. Smiljić se je tako vrnil na delovno mesto v UKC, so v zavodu potrdili poročanje POP TV.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA Uroša Smiljiča, zaposlenega v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so pridržali v kriminalističnih preiskavah, povezanih z domnevnim preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu oz. zaradi sumov storitve večjega števila korupcijskih kaznivih dejanj. Med drugim je preiskava potekala v UKC Ljubljana in na onkološkem inštitutu.

Policija je 12. oktobra sporočila, da so storitve omenjenih kaznivih dejanj osumljeni dve pravni osebi in 14 fizičnih. Dva dneva pozneje pa je še pojasnila, da v tej številki niso zajeti policisti, prav tako osumljeni storitve nekaterih kaznivih dejanj. Policista, osumljena vpletenosti v afero s preskakovanjem čakalnih vrst na UKC Ljubljana, sta oktobra lani prejela sklep o prepovedi opravljanja dela.

Smiljića, ki je v UKC Ljubljana skladiščnik in so mu po nekaterih informacijah medijev med drugim očitali posredništvo med bolniki, ki naj bi plačali za preskakovanje čakalnih vrst, in zdravniki, so v času hišnega pripora od 14. oktobra do 10. januarja suspendirali. Po končanem priporu pa ima delavec pravico vrniti se na delo v petih dneh, kar je Smiljić tudi storil, so v sporočilu za javnost danes pojasnili v UKC Ljubljana.

Kot so zapisali, se vodstvo zavoda zaveda občutljivosti vprašanja delovnega razmerja Uroša Smiljića, ki je v predkazenskem postopku zaradi suma storitve več kaznivih dejanj. Vendar pa se vodstvo zaveda tudi dolžnosti spoštovanja zakonodaje, saj je spoštovanje predpisov temeljno načelo pravne države, ki zavezuje prav vse.

Primer njegovega delovnega razmerja tako preučujejo s pravno-formalnega stališča, ob upoštevanju vseh okoliščin njegovega morebitnega nezakonitega delovanja v okviru zaposlitve v UKC.

“Upamo, da bodo ustrezne službe UKC Ljubljana čim prej lahko relevantno in predvsem dokazljivo ugotovile kršenje delovnopravne zakonodaje in bo nemudoma izpeljan postopek odpovedi delovnega razmerja. Gotovo pa v UKC ne želimo izpeljati postopkov, pri katerih obstaja veliko tveganje, da v pravni presoji sodišča zadeva pade in smo delavca dolžni sprejeti nazaj na delo,” so pojasnili v sporočilu za javnost.

O problematiki zaposlitve Smiljića bo v četrtek razpravljal svet UKC Ljubljana, na novinarski konferenci pa bodo kasneje predstavili sprejeto stališče sveta.

Vodstvo UKC Ljubljana si sicer prizadeva, da se izloči vsakogar, ki ravna nezakonito, neetično in v škodo bolnikov, ali zavoda, karsslo očitana dejanja v preiskovalnem postopku zoper Smiljića nedvomno so, vendar po postopku, ki ga določa pravni red, so še dodali v največji slovenski bolnišnici.

Na sodišču pa so glede preiskave primera preskakovanja čakalnih vrst pojasnili, da je preiskovalna sodnica delno ugodila zahtevi za preiskavo, ker pa se z njo v določenih delih ni strinjala, je o tem odločal zunajobravnavni senat. Ta je zahtevo za preiskavo v tistih delih zavrnil. Odločba še ni pravnomočna, saj se je pristojno državno tožilstvo pritožilo, o čemer odloča Višje sodišče v Ljubljani, so dodali na okrožnem sodišču.

STA


Najbolj brano