Slovensko leto od A do Ž

V letu 2014 je težko najti skupno rdečo nit, saj so tisti, ki imajo vse niti v rokah, vlekli vsak na svojo stran. Za nami je leto volitev, pri katerih se je pokazalo, da tudi državljani ne vedo, kaj bi radi. Za nami je leto, ki so ga zaznamovala tri imena: Alenka Bratušek, Janez Janša in Miro Cerar. Dovčerajšnji zmagovalci so postali današnji poraženci. Kaj jim bo prinesel jutrišnji dan? Za nami je tudi leto mnogih naravnih katastrof, ki so nas na trpek način povezale v solidarnosti.

Pol leta po veličastni zmagi na volitvah se vlada, ki jo je sestavil Miro Cerar, sooča s presenetljivo visokim padcem zaupanja med državljani.  Foto: Leo Caharija
Pol leta po veličastni zmagi na volitvah se vlada, ki jo je sestavil Miro Cerar, sooča s presenetljivo visokim padcem zaupanja med državljani.  Foto: Leo Caharija

A> ALENKA BRATUŠEK. Na politični sceni se je pojavila v okviru aktualne politične prakse v Sloveniji, ki na površje prinaša nove obraze. Prišla je celo na sam vrh oblasti, a je - spet v skladu z aktualno prakso - kot že tretja v zadnjih treh letih morala sestopiti. Nezaupnico pa si je zakuhala sama.

B> BLAMAŽA. Komisarska zgodba, v kateri je želela kot glavna igralka nastopiti Alenka Bratušek, se je spremenila v popolno blamažo. Ko se je s samokandidaturo začela vzpenjati na evropski Olimp, ji poti ni prekrižal nihče, ko se je v Bruslju osramotila, pa ji tudi nihče ni priskočil na pomoč.

C> CESTE. Državi je zmanjkalo denarja za vzdrževanje cest, tega problema pa se je sprva lotila kar tako, da je prek najbolj dotrajanih mostov prepovedala - promet. Priročna rešitev. Da pa ni bila prav bistra, so državo odločno opozorila tista uspešna domača podjetja, ki prek teh mostov svoje izdelke pošiljajo na trg.

Č> ČRPANJE EVROPSKIH SREDSTEV. O uspešnem črpanju se je tudi minulo leto več govorilo, kot se je za to naredilo. Pri gradnji novogoriške urgence, denimo, je kazalo, da doma ni niti tistega drobiža, ki ga mora država sama zagotoviti za sofinanciranje naložbe.

D> DAVKI. Z zviševanjem davkov vsi po vrsti začnejo strašiti šele po volitvah. Potem pa se tega dejanja še sami ustrašijo. Tako je za davkoplačevalce srečno propadla uvedba nepremičninskega davka pod prejšnjo oblastjo, Cerarjeva vlada je že klecnila pred uvedbo davka na sladke pijače, prav daleč pa ne bo prišla niti z okoljskimi dajatvami.

E> ENAKI. Enakost pred zakonom je zahteva, na katero se za isti sporni primer sklicujeta obe sprti strani. Da je bila v letu 2014 toliko uporabljana, je zaslužen Janez Janša, za ene politični zapornik, ki dokazuje svojo nedolžnost, za druge pa pravnomočno obsojeni politik (donedavna) v zaporu, ki so ga zaradi neenakosti pred zakonom izpustili na prostost.

F> FUNKCIONARJI za en dan. Alenka Trop Skaza je kot ministrica za zdravstvo odstopila že po mesecu dni, ker - kot je rekla - ni zdržala pritiskov. S tem pa se je sezona funkcionarjev za en dan šele odprla. Ervina Pfeiferja je novi premier že napovedal kot ministra za gospodarstvo, pa si nato čez noč premislil. Čez par ur se je že našel drugi, Jožef Petrovič, ki so ga prav tako že čez kak teden odnesli (domnevni) grehi iz preteklosti.

G> GOSPODARSKA RAST. Po več letih zavistnega opazovanja, kako se razvite evropske države že uspešno pobirajo po gospodarski krizi, so se tudi slovenski trendi začeli obračati na bolje. Po napovedih naj bi Slovenija leto 2014 končala z 2,5-odstotno gospodarsko rastjo.

H> HRVAŠKI KUPEC. Prodaja najboljšega soseda v očeh mnogih Slovencev najslabšim sosedom Hrvatom je bil v letu 2014 eden najdebelejših cmokov, ki se nam je zataknil v grlu. Mercatorjev kupec Agrokor je težko prepričal s svojo kapitalsko ustreznostjo, zasejal pa je tudi strah, da se bodo morali slovenski pridelki in izdelki na Mercatorjevih policah umikati hrvaškim.

I> ISLAMSKA DRŽAVA. Mračni srednji vek, za katerega smo mislili, da se ne more ponoviti, če že, pa je omejen le na države daleč od nas, je postal privlačna opcija tudi za nekatere naše sodržavljane. Na strani islamske države so se borili tudi fantje s slovenskimi imeni in priimki.

J> JAVNEFINANCE, javni dolg, javni sektor ... Vse, kar je javnega, je ta hip precej nezdravega. Kdor misli, da ni nikomur nič dolžan, se debelo moti. Če bi skupni javni dolg države razdelilo med vse njene državljane, bi dobili podatek, da je vsak Slovenec dolžan kakih 14.500 evrov.

K> KOMISIJA ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE (KPK). Novi predsednik KPK Boris Štefanec ni bil posrečena izbira najprej zaradi zatajene politične preteklosti, nato pa še zaradi domnevne nesposobnosti, zaradi katere naj bi se KPK ukvarjala bolj sama s sabo kot s problemom korupcije.

L> LOKALNI NIVO je dobil 212. občino. Na lokalnih volitvah je svoje organe prvič izvolila občina Ankaran, ki je tako postala 111. občina z manj kot 5000 prebivalci.

M> MIRO CERAR. Do volitev tudi mesija in moralni teolog. Še nikoli ni nobena stranka na volitvah dobila tolikšne podpore kot Stranka Mira Cerarja in še nikoli ni nobena te podpore zapravila tako hitro. Zmagal je brez jasnega programa, zato mu zdaj levi očitajo, da nadaljuje varčevalno politiko desnih vlad, desni pa trdijo, da nadaljuje ideološko obračunavanje, katerega srčika je Janez Janša. V očeh vseh pa Cerarju manjka odločnosti.

N> NOVI NADŠKOF Zore. Po več kot letu dni čakanja je papež Frančišek frančiškana Staneta Zoreta v sedlo ljubljanske nadškofije posedel prav na praznik Sv. Frančiška, svetnika, ki je pridigal o skromnosti cerkvenih dostojanstvenikov. Visoki predstavniki Cerkve na Slovenskem so bili kljub vsem tem bodicam, ki jim jih je ob imenovanju Zoreta v Slovenijo poslal papež, vidno navdušeni.

O> ODHAJANJE mladih v tujino. V Sloveniji se je začelo na glas govoriti o problematiki izseljevanja zlasti mladih izobraženih ljudi, ki pri nas ne dobijo dela, primernega svoji izobrazbi.

P> POPLAVE. Razpad sistema se je najbolj razgalil ob številnih poplavah, ki so pustošile po državi. Za preventivo že leta ni bilo narejenega tako rekoč nič, denar, ki naj bi šel za to, se je izgubljal na drugih naslovih, za politike pa so bile stiske poplavljencev doslej le dobra kulisa, pred katero so se fotografirali.

R> RAZPRODAJA državnega premoženja. Sporen je že seznam 15 podjetij za prodajo, ki ga je potrdil DZ v prejšnjem mandatu, zdaj pa duhove burijo že novi načrti ministrstva za finance o tem, kaj vse naj bi šlo v prodajo. Med starim železjem, ki ga tako ali tako ne bo hotel kupiti nihče, kupca iščejo tudi dobra podjetja. Strategijo upravljanja z državnimi naložbami, ki naj bi odgovorila na vprašanje, zakaj je tako, naj bi dočakali leta 2015.

S> SINDIKATI. Drži, da so tudi sami malce popustili, toda v pogajanjih z vlado so se utrdili kot ena najmočnejših političnih sil v državi, sposobna rušiti vlade. Delavska organizacija je vladin načrt prihranka na račun plač s skoraj 130 milijonov zbila na borih 30 milijonov evrov. Dobro za delavce, a žal le za tiste v javni upravi.

Š> ŠPORTNI USPEHI. Vse medalje, ki so nam jih z olimpijskih iger in drugih velikih tekmovanj prinesli športniki (na fotografiji dvakrat zlata olimpijka iz Sočija Tina Maze), je kar težko prešteti. Košarkarji so s svojim nastopom na svetovnem prvenstvu v košarki dvigovali naš zanos in ponos do te mere, da so se za hip celo ZDA zdele mala malica. Mariborski nogometaši so vrnili upanje ne le svojemu rodnem mestu, pač pa vsej državi.

T> TRPLJENJEPRISELJENCEV. Prek Sredozemskega morja se je leta 2014 v boljši svet, v katerem ni vojne in lakote, odpravilo 210.000 ljudi, umrlo jih je okoli 3500. Evropska unija kljub tej številki še vedno ne ve, kako se soočiti z navalom priseljencev. Slovenija je v minulem letu naredila drobno gesto humanosti in na pomoč Italiji poslala vojaško ladjo Triglav. Druge države niti tega niso zmogle.

U> UKRAJINSKA KRIZA. Posledice ukrajinske krize občutijo tudi slovenski izvozniki, ki so se jim zaradi ruskega embarga zaprla ali pa vsaj priprla vrata na ruski trg. Propadel je tudi projekt gradnje Južnega toka, saj ga je Rusija odpovedala.

V> VOLITVE. Za nami je supervolilno leto. Na volitvah v evropski parlament smo beležili rekordno nizko udeležbo, na predčasnih državnozborskih volitvah in lokalnih volitvah pa je poleg tega prišla do izraza še nenavadna kontradiktornost. Na volitvah v državni zbor so državljani brezpogojno terjali nove in moralno neoporečne obraze, na lokalnih volitvah, pa mnogih volilcev sploh ni motilo, da imajo mnogi kandidati maslo na glavi.

Z> ZASMEHOVANJE. Ravnatelj ene od mariborskih srednjih šol si je vzel življenje, domnevno zaradi tega, ker naj bi se znašel na neštetokrat predvajanem posnetku spolnega občevanja na neprimernem kraju. Javnost je s prstom pokazala na medije, ki so brez zadržkov vdrli v zasebnost dveh slehernikov. Čas za premislek o odgovornosti vseh, ki so kar požirali medijske prispevke, še ni napočil.

Ž> ŽLED. Žledolom je povzročil opustošenje, kakršnega kronike o slovenskih gozdovih ne beležijo. Poškodovanih je skoraj polovica. Žled je bil prvi dogodek v minulem letu, pri katerem se je razkrila moč solidarnost ter vrline gasilcev in reševalcev. Žal je bilo takšnih dogodkov v letu 2014 še veliko.

JANA KREBELJ, DAVORIN KORON


Najbolj brano