Slovenski trg električnih avtomobilov skoraj povsem zamrl

V obdobju od 2011 do 2014 v Sloveniji na trg nismo lansirali skoraj nobenega električnega vozila. Zato bo treba letos ponovno delati na nekaterih ukrepih, ki bi spodbudili trg, menijo v sekciji za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije. Med drugim se zavzemajo za olajšanje postopkov za pridobitev subvencije.

 Foto: Tino Mamić
Foto: Tino Mamić

LJUBLJANA > Za potrebe lansiranja električnih vozil v mreži prodajalcev sekcije za osebna motorna vozila želijo subvencije za najmanj 400 osebnih vozil. Računajo, da bo približno 60 odstotkov vozil električnih in 40 odstotkov hibridnih, kar skupaj znaša vsaj 1,2 milijona evrov za električna in 640.000 evrov za hibridna vozila.

Subvencija naj znaša vsaj 5000 evrov, saj drugače do večje prodaje električnih vozil ne bo prišlo, opozarjajo v sekciji. "Za priključne hibride (PHV) pa naj se subvencija vrne s 3000 evrov na 4000 evrov, kot je bilo že v prvih letih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Prav tako pa v sekciji predlagajo spremembo pravilnikov eko sklada. Sporno se jim namreč zdi, da lahko neka pravna oseba vnaprej rezervira sredstva za subvencije, kot se je to zgodilo v letošnjem letu.

V pravilniku eko sklada je po njihovem potrebno odpraviti pogoj, da električnega vozila pravna oseba ne more kupiti prek leasing hiše na poslovni najem. Odpraviti je potrebno tudi pogoj, da se vozila pri nakupu nato ne smejo odtujiti za dobo treh let.

Saloni tudi sedaj nabavljajo testna vozila za največ šest mesecev in je nesmiselno, da se jih omejuje za tako dolgo dobo, opozarjajo. "Prav tako si s to klavzulo zapremo vrata pri večini rent-a-car podjetjih, kakor tudi vseh podjetjih, ki financirajo vozila preko poslovnega najema," menijo v sekciji.

Eko sklad naj pri pripravi pravilnika omogoči poenostavitev pridobitve subvencije. "Predlagamo, da se sistem uredi tako, da bi lahko v salonih kupci enostavno vse zadeve za pridobitev subvencije uredili na prodajnem mestu in da jim eko sklad v danem trenutku, ko so se odločili za nakup električnega vozila, da informacijo, če je subvencija še na voljo," so pojasnili.

Predlagajo pa tudi ustanovitev delovnega organa za usklajevanje dolgoročne strategije za področje električnih vozil.

STA


Najbolj brano