Primer okužbe z ziko ne predstavlja tveganja za javno zdravje

V Sloveniji je potrjen primer virusa zika, je danes na novinarski konferenci potrdil Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa je dodala, da primer okužbe ne predstavlja nobenega tveganja za javno zdravje.

V Sloveniji je potrjen prvi primer okužbe z virusom zika.
V Sloveniji je potrjen prvi primer okužbe z virusom zika. 

LJUBLJANA > V Sloveniji so za virus zika po besedah Maje Sočan testirali 35 ljudi, en primer pa so potrdili. Strle je pojasnil, da se je oseba, pri kateri so potrdili okužbo z ziko, zadrževala na območju Latinske Amerike.

Oster je bil do poročanja medijev o tem, za katero osebo gre, saj to po njegovem mnenju ni pomembna informacija, ki bi vplivala na javno zdravje. Slovenske novice so namreč poročale o okuženem športniku, ki se je vrnil iz Brazilije, a se je informacija izkazala za napačno.

Strle je tudi ocenil, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo pri nas virus pojavil, bo pa tega po njegovih besedah tudi vse več.

Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni je že več kot 700 importiranih primerov okužb z virusom zika v države članice EU oziroma EFTA.

V Odbojkarski zvezi Slovenije so zavrnili poročanje nekaterih medijev, da se je med pripravami v Braziliji njihov reprezentant okužil z virusom zika. "Informacije ne držijo, saj vsi izvidi kažejo, da ne gre za okužbo z omenjenim virusom," so zapisali v sporočilu za medije.

V Sloveniji ni okuženih komarjev z ziko

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec je medtem opozorila, da je virus poseben zato, ker ogroža predvsem nosečnice. Kot je dejala, se bolezen prenaša preko komarjev, pa tudi preko spolnih odnosov. Glede komarjev je dejala, da okuženih komarjev z virusom zike pri nas ni, imamo pa potencialne prenašalce. Je pa med opozorili v ospredju tudi varnost spolnega vedenja.

Eno od območij, kjer razsaja epidemija virusa zike, je tudi Brazilija. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so zato za obiskovalce letošnjih olimpijskih iger že prejšnji teden pripravili osnovna zdravstvena priporočila in nasvete za zaščito in ohranitev zdravja. Obisk Brazilije odsvetujejo nosečnicam in tistim, ki načrtujejo nosečnost, saj je okužba z virusom povezana s spontanimi splavi in resnimi posledicami pri plodu, kot je mikrocefalija.

Vsi moški, ki so bili na območju, kjer je prisoten virus zika, naj dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti

Vsem moškim, ne le okuženim ali obolelim, po povratku z območij, kjer je prisoten virus zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega ploda priporočajo, da dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti. Sočanova je na novinarski konferenci izpostavila, da je šlo sicer doslej v vseh primerih moških, ki so jim virus dokazali v semenski tekočini, za klinično izraženo bolezen. Dodala je, da je spolno prenesenih okužb v Evropi malo, o odstotkih pa je težko govoriti, saj so primeri po njenih besedah res zelo redki.

Virologinja Tatjana Avšič Županc je pojasnila, da virus zika pri bolniku sicer skušajo osamiti na celičnih strukturah ali pa na vzorcu krvi oseb iščejo protitelesa, ki se začnejo tvoriti, ko se s takim virusom srečamo. Pri svetovanju bolnikom se osredotočajo zlasti na nadziranje bolezni. Kot je dejal Strle, za veliko večino ljudi virus sploh ni problematičen, treba pa se je bati prenosa.

Najpomembnejša zaščita pred boleznijo je še vedno zaščita pred piki komarjev, kot so ustrezna oblačila, uporaba repelentov in zaščitnih mrež oziroma komarnikov. V večini primerov poteka okužba povsem brez simptomov ali pa je razvoj bolezni večinoma lahek in mine v nekaj dneh ali največ po enem tednu.

STA


Najbolj brano