Slovenski in srbski gospodarstveniki o poslovnih priložnostih

Več kot 150 slovenskih in več kot 60 srbskih gospodarstvenikov na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) danes išče priložnosti za sodelovanje. Srbska delegacija spremlja obisk predsednika srbske vlade Aleksandra Vučića.

Več kot 150 slovenskih in več kot 60 srbskih gospodarstvenikov na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) danes išče priložnosti za sodelovanje.  Foto: STA
Več kot 150 slovenskih in več kot 60 srbskih gospodarstvenikov na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) danes išče priložnosti za sodelovanje.  Foto: STA

LJUBLJANA > Blagovna menjava med Slovenijo in Srbijo je že leta 2007 presegla milijardo evrov, vendar od tedaj ni vidnega porasta, je uvodoma izpostavil predsednik GZS Samo Hribar Milič. Prepričan je, da obstaja nešteto poslovnih priložnosti, ki jih velja izkoristiti in lahko prispevajo k krepitvi medsebojnega sodelovanja, so sporočili iz GZS.

Te priložnosti Hribar Milič vidi tako na slovenskem in na srbskem trgu kot tudi v obliki skupnih nastopov in projektov na tretjih trgih. Današnji forum prvi mož gospodarske zbornice vidi tudi v luči razrešitve nekaterih težav v medsebojnem sodelovanju. Srbskim gospodarstvenikom je ponudil podporo GZS pri iskanju slovenskih poslovnih partnerjev.

Čadež: Politika ustvarja pogoje za poenostavitev poslovanja

Predsednik srbske gospodarske zbornice (PKS) Marko Čadež pa je poudaril pomen sodelovanja med državama tudi za ekonomsko in politično stabilnost širše regije. Strinjal se je, da so potenciali za sodelovanje bistveno višji od doseženega.

Politika po besedah Čadeža ustvarja pogoje za poenostavitev poslovanja. A brez zamisli, sposobnosti in angažmaja gospodarstvenikov - kako skupaj nastopati na tretjih trgih, kako oblikovati skupne projekte - pravih uspehov ne bo. Zato je današnje srečanje po njegovem prepričanju še kako pomembno. Izpostavil je vlogo obeh zbornic pri pomoči in podpori podjetjem.

15-milijardni projekt nove beograjske soseske Beograd

Podjetniki se bodo danes med drugim seznanili s poslovnimi priložnostmi ob izgradnji 15-milijardnega projekta nove beograjske soseske Beograd na vodi po vzoru modernih megalopolisov ter naložbenimi priložnostmi iz naslova privatizacijskih programov v Sloveniji in Srbiji. Zatem bodo istočasno potekali paneli, osredotočeni na gradbeništvo, energetiko, turizem, informacijske tehnologije ter kreativne industrije.

Popoldne bosta gospodarstvenike nagovorila slovenski in srbski premier, Miro Cerar in Aleksandar Vučić.

Dogodek poteka v organizaciji agencije Spirit Slovenija, slovenskega ministrstva za zunanje zadeve in GZS.

STA


Najbolj brano