Slovenskemu turizmu se v polletju nasmiha rast

Prvi podatki slovenskih turističnih delavcev za letošnje leto kažejo na rast nočitev. Ljubljana je po podatkih, s katerimi razpolaga Slovenska turistična organizacija (STO), junija prenočila nekaj manj gostov, medtem ko so v slovenski Istri turistični delavci s šestim mesecem lahko bolj zadovoljni.

V prvi polovici leta so na destinaciji Portorož in Piran zabeležili 
465.000 hotelskih prenočitev oziroma za tri odstotke več kot 
lani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V prvi polovici leta so na destinaciji Portorož in Piran zabeležili 465.000 hotelskih prenočitev oziroma za tri odstotke več kot lani. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V Ljubljani je bila v nesezonskih mesecih - do konca marca - realizirana petina več prenočitev kot v enakem obdobju lani. V prvih šestih mesecih pa so zabeležili več kot 500.000 prenočitev, kar je pet odstotkov več kot lani v polletnem obdobju.

Sam junij je bil manj ugoden, saj so v prestolnici realizirali 121.179 nočitev, kar je 4,7 odstotka manj kot v juniju lani, so povedali na STO. V turističnih informacijskih centrih so v primerjavi z lanskim letom zaznali povečan obisk Argentincev, Avstralcev, Fincev in Nizozemcev.

Prvi podatki 15 namestitvenih objektov kažejo, da je pričakovana zasedenost julija in avgusta 82-odstotna, kakršna je bila tudi lani v tem obdobju. Podatki nikakor niso končni in letos zaznavajo še izrazitejši trend rezervacij v zadnjem trenutku.

V piranski občini za tri odstotke hotelskih nočitev več kot lani

Prve podatke o junijskih rezultatih so razkrili tudi v piranski občini. Po podatkih Turističnega združenja Portorož so v prvi polovici leta na destinaciji Portorož in Piran zabeležili 465.000 hotelskih prenočitev oziroma za tri odstotke več kot lani.

Junija so turisti v hotelih ustvarili 124.600 nočitev, kar na letni ravni pomeni dvoodstotno rast in je glede na vremenske razmere v začetku meseca “odličen rezultat”.

Kot navajajo, se obetata tudi dobro obiskana julij in avgust, destinacija pa je v teh mesecih že tradicionalno zelo dobro zasedena, saj gre za najvišjo sezono. Za primerjavo - lani so julija našteli 176.000, avgusta pa 188.000 hotelskih nočitev.

Hotelirji omenjajo, da trenutna dinamika rezervacij za poletne mesece kaže bolje kot lani, rezultati v prvih dneh julija pa to potrjujejo, dodajajo na STO. Zabeležili so 27.300 hotelskih nočitev oziroma štiri odstotke več kot lani. Trenutna zasedenost hotelov je po podatkih Turističnega združenja Portorož okoli 90-odstotna.

V Izoli še vedno porast spletnih rezervacij

Uspešno turistično leto pričakujejo tudi v izolski občini, kjer letos pričakujejo triodstotno rast turističnih prenočitev. Optimizem za letošnjo sezono izvira iz doseženega števila rezervacij, ki so jih prejeli tamkajšnji ponudniki in zelo dobra zasedenost že v predsezonskem obdobju. Še vedno opažajo velik porast spletnih rezervacij.

Na Gorenjskem največ Italijanov in Nemcev

Pozitivni so tudi rezultati na Gorenjskem. Na Bledu so do 20. junija ustvarili 3,6 odstotka več prenočitev kot v istem obdobju lani, skupno 195.000. Med tujimi gosti, ki jih je 92 odstotkov, so prevladovali Italijani, Hrvati, Južnokorejci in Nemci. Četrtino več kot lani je bilo Britancev, za devet odstotkov je bil boljši obisk slovenskih turistov.

Dosedanji obisk Bohinja je na lanski ravni. Med pomembnejšimi tujimi gosti so Nemci, Britanci in Čehi, okrog 40 odstotkov prenočitev pa opravijo domači gosti. Obisk Bohinja se tradicionalno zgosti v dveh poletnih mesecih - lani so v vsem letu ustvarili 416.000 prenočitev, od tega 210.000 v juliju in avgustu.

Kranjska Gora bo poleti vsaj 80-odstotno zasedena. Poleg Slovencev, ki opravijo približno polovico prenočitev, je med gosti največ Italijanov, Nemcev in Britancev, so razkrili na STO.

STA


Najbolj brano