Slovenske železnice niso zadovoljne z doseženim dogovorom

Delavci Luke Koper bodo tudi v torek delali med 9. in 17. uro, kritično pomembne zadeve pa bodo že danes opravili tudi zunaj dogovorjenega urnika, so na današnjem sestanku sklenili uprava in zaposleni. Slovenske železnice pa opozarjajo, da osemurni delavnik ne bo preprečil nadaljnje nastajanje škode, ki na dan presega dva milijona evrov.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER, LJUBLJANA > Tovorni železniški promet zaradi blokade ostaja zaustavljen, z doseženim dogovorom luške uprave in zaposlenih pa niso zadovoljni na Slovenskih železnicah, saj nastajajo nepopravljive škodljive posledice in velika gospodarska škoda. Zato pozivajo upravo Luke Koper, da se blokada v celoti čim prej odpravi in da se zagotovi 24-urni delovnik.

Ljubljanska borza je nov trgovalni teden začela s padcem. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je dan končal pri 686,71 točke, kar je 0,78 točke oz. 0,11 odstotka manj kot v petek. K padcu indeksa so najbolj prispevale delnice Luke Koper, ki so se pocenile za pet odstotkov.

"Ob tem poudarjamo, da napovedani osemurni delavnik v Luki Koper ni ukrep, s katerim bi preprečili nadaljnje nastajanje velike gospodarske škode," so zapisali.

Slovenske železnice se namreč pri prevozih blaga ne bodo mogle izogniti vzpostavitvi prioritetne obravnave ključnih strank, kar pa lahko povzroči odpovedi že sklenjenih pogodb drugih strank, ki jim ne bodo mogli zagotoviti kakovostnega izvajanja storitev.

Bojijo se, da bo prišlo do odpovedi pogodb

"Skrbi nas, da bo poleg neposrednih dnevnih izgub - te že presegajo dva milijona evrov - in pogodbenih kazni zaradi nedostavljenega tovora prišlo tudi do odpovedi pogodb," so poudarili.

Poleg tega v kratkem pričakujejo nekaj mednarodnih razpisov za prevoze tovora, na katere pa se v primeru nadaljevanja izrednih razmer v Luki Koper ne bodo mogli prijaviti. "Že trenutni zastoji in zasedenost omrežja povzročajo, da bomo v normalno stanje prešli šele v dveh mesecih," so zapisali v Slovenskih železnicah.

Njihov krizni štab sicer redno spremlja razmere in skrbi za to, da drugi delovni procesi na železnici, ki niso vezani na pristanišče Koper, potekajo neovirano. O razmerah redno poročajo tudi poslovnim partnerjem.

"Nastale razmere bodo imele velik negativni vpliv ne samo na poslovanje Slovenskih železnic v letošnjem letu, temveč tudi na uspešnost dolgoročnega poslovanja ter v kontekstu optimalnega povezovanja s strateškim partnerjem, zato bomo uporabili vsa sredstva za zaščito svojega premoženja in ugleda pri poslovnih partnerjih," so dodali.

Sever: Dogodki okrnili ugled Luke Koper

Direktor združenja za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije Robert Sever pa je ocenil, da je za oceno škode še prezgodaj. Upravni odbor združenja je zato ponovno pozval upravo Luke, da se čim prej normalizirajo razmere ter vzpostavi normalen 24-urni delavnik.

Razvoj dogodkov je po njegovem mnenju okrnil ugled Luke Koper, saj je veljala za pristanišče brez stavk in izrednih razmer. "To je sedaj zapravljeno in za sedaj je, preden številke še niso znane, to največ škoda," je dodal.

STA


Najbolj brano