Slovenska vojska še vedno brez enote za kibernetsko obrambo

Slovenska vojska je maja lani napovedala vzpostavitev osemčlanske enote, ki bi skrbela za kibernetsko obrambo slovenskih vojaških sistemov. A enote jim po slabem letu dni še ni uspelo vzpostaviti, saj niso uspeli najti kadrov z ustreznimi kompetencami.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so pojasnili, so po izvedbi razpisa za kandidate pogodbene rezerve ugotovili, da večina prijavljenih kandidatov ni izrazila ustreznih kompetenc za to področje dela.

"Gre za zelo specifična znanja, ki jih kandidati niso imeli. Teh znanj in izkušenj v slovenskem prostoru ni veliko, na trgu pa so ustrezno vrednotena," je povedal tiskovni predstavnik SV Simon Korez.

V SV tako še naprej iščejo ustrezne kadre za dopolnitev enote, analizirajo pa tudi različne možnosti delovanja, kako zagotoviti ustrezno stopnjo kibernetske varnosti za potrebe Slovenske vojske.

"Pri vzpostavitvi enote bomo zadeve izvajali postopno glede na potrebe zaščite kibernetskega prostora in prioritete delovanja. Velike omejitve nam predstavljajo kadrovski in materialni viri," je poudaril Korez. Vzpostavitev enote sicer načrtujejo še v letošnjem letu.

Glavne naloge enote oz. Centra za kibernetsko obrambo so usposabljanje, analiza varnostnih tveganj, sodelovanje pri zaznavanju in odpravi posledic incidentov, izvajanje analiz napadov in sodelovanje na vojaških vajah kibernetske varnosti doma in v tujini.

Na vprašanje, kdo trenutno skrbi za naloge, ki bi jih morala opravljati enota, v vojski pojasnjujejo, da se naloge izvajajo parcialno preko nosilcev organov upravljanja posameznih podsistemov komunikacijsko-informacijskega sistema MORS.

STA


Najbolj brano