Slovenska policija po objavi posnetka na youtubu poostrila varovanje objektov in oseb

Policija preverja verodostojnost oziroma izvor dveh posnetkov, ki sta se pred šestimi dnevi pojavila na youtubu, poostrila je tudi varnostne ukrepe. Posnetka prikazujeta različne uradne objekte v Sloveniji ter fotografije nekaterih politikov, eden od njih pa se zaključi s trditvijo, da je čas za Ljubljano in Maribor, poroča portal 24ur.com.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da razloga za preplah ni. "Lahko potrdimo, da preverjamo verodostojnost oziroma izvor posnetka ter da smo izvedli določene ukrepe v povezavi z zagotavljanjem varnosti ljudi in premoženja, s poudarkom na varovanju v posnetku omenjenih oseb in objektov. V tej zvezi smo okrepili tudi sodelovanje s partnerskimi službami," so zapisali.

Posnetka objavil uporabnik pod imenom abdul bakr

Posnetka sta se na youtubu pojavila 23. marca, objavil pa ju je uporabnik pod imenom abdul bakr. V njih je navedel, da ima Slovenija dva milijona prebivalcev in le 7000 vojakov ter da so vsi vojaški objekti zelo slabo varovani. Ob koncu drugega videa je še navedel, da Slovenci verjamejo, da so varni, celo najbolj v Evropski uniji in med državami zveze Nato, nato pa dodal, da je čas za Ljubljano in Maribor, piše spletni portal 24ur.com.

V posnetku so s pomočjo Google street viewa prikazani različni vojaški objekti v Sloveniji, prav tako tudi poslopje parlamenta, vlade, pa predsedniška palača in sedež Mestne občine Ljubljana. Pa dvorana Kolosej ter nakupovalno središče Europark v Mariboru, še navaja portal.

Poleg stavb so objavljene še fotografije predsednika Boruta Pahorja, premierja in predsednika SMC Mira Cerarja, notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, predsednika SDS Janeza Janše, ter predsednik SNS Zmaga Jelinčiča.

Grošelj: Posnetek je pripravil nekdo, ki Slovenijo in njene vojaške objekte dobro pozna

Strokovnjak za varnost Klemen Grošelj je za portal ocenil, da bodo varnostno obveščevalne službe hitro ugotovile, s katerega računalnika je bil posnetek poslan in ali gre za IP naslov, ki bi lahko bil realno povezan s katero izmed terorističnih organizacij oziroma z ljudmi blizu tej organizaciji. Grošelj meni, da je posnetek pripravil nekdo, ki Slovenijo in njene vojaške objekte dobro pozna. Ali so za videom teroristične organizacije, kot je IS, pred zaključkom preiskave ni mogoče reči, je opozoril Grošelj.

Kot je pojasnil, je v tej fazi zelo težko reči, da je Slovenija sedaj bolj ogrožena. Presenetilo pa ga je, da je v posnetku tudi nekdanji poslanec in predsednik SNS Zmago Jelinčič. "Osebno bi se bolj nagibal kakšni zgodbi iz domačih logov. Ne smemo pa vsega tega izključiti in apriori dejati, da to ni nič," je še dejal Grošelj.

STA


Najbolj brano