Slovenska podjetja so lani ustvarila za 2,6 odstotka več prihodkov od prodaj

Slovenska podjetja so lani ustvarila za 2,6 odstotka več prihodkov od prodaje in za 4,1 odstotka več dodane vrednosti. K rasti prihodka so največ prispevala podjetja v predelovalnih dejavnostih, k dodani vrednosti pa podjetja v trgovini, kažejo podatki državnega statističnega urada. Podjetja, vključena v analizo, so lani tudi več zaposlovala.

K rasti dodane vrednosti  so največ prispevala podjetja v 
dejavnosti trgovina  in podjetja v predelovalnih dejavnostih. Foto: Susana Vera
K rasti dodane vrednosti so največ prispevala podjetja v dejavnosti trgovina in podjetja v predelovalnih dejavnostih. Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Po začasnih podatkih je po strukturni statistiki podjetij lansko leto v 134.541 podjetjih delalo 590.963 oseb, ki so ustvarile 83,62 milijarde evrov čistega prihodka od prodaje in 19,32 milijarde evrov dodane vrednosti.

Statistični urad je lansko leto pri skoraj vseh kazalnikih poslovanja podjetij zaznal rast glede na leto 2014. Prihodki od prodaje so se povečali za 2,6 odstotka, od tega najbolj v podjetjih v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro (za 9,8 odstotka).

Podjetja so lani ustvarila za 2,14 milijarde evrov več prihodka od prodaje kot v letu pred tem

Po strukturni statistiki podjetij so podjetja v letu 2015 ustvarila za 4,1 odstotka višjo dodano vrednost kot v letu 2014. Najbolj se je zvišala v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 12,1 odstotka) in v dejavnosti trgovine (za 9,5 odstotka), v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro pa se je najizraziteje znižala (za 6,7 odstotka).

Podjetja so lani ustvarila za 2,14 milijarde evrov več prihodka od prodaje kot v letu pred tem in za 761 milijonov evrov več dodane vrednosti. Med opazovanimi podjetji so k rasti prihodka največ prispevala podjetja v predelovalnih dejavnostih (807 milijonov evrov), podjetja v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro (540 milijonov) ter podjetja v dejavnosti trgovina (500 milijonov evrov).

K rasti dodane vrednosti pa so največ prispevala podjetja v dejavnosti trgovina (313 milijonov evrov) in podjetja v predelovalnih dejavnostih (252 milijonov evrov).

Podjetja so več zaposlovala

Opazovana podjetja so v letu 2015 tudi več zaposlovala kot v prejšnjem letu. V letu 2015 je v teh podjetjih delalo 11.987 oseb več kot v letu 2014. K rasti števila oseb, ki delajo, so največ prispevala podjetja v drugih raznovrstnih dejavnostih (2837 oseb), med temi pa največ podjetja, ki se ukvarjajo s posredovanjem delovne sile, in podjetja v predelovalnih dejavnostih (2623 oseb). Sledila so še podjetja v dejavnosti strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (1733 oseb) in podjetja, ki se ukvarjajo s prometom in skladiščenjem (1504 oseb).

Statistični urad je na svojem podatkovnem portalu objavil tudi končne podatke o poslovanju izbranih finančnih institucij za obdobje 2013-2015. V celotnem obdobju so največji delež zaposlenosti, dodane vrednosti in ustvarjenih prihodkov izkazovale komercialne banke in hranilnice, sledile pa so jim neživljenjske zavarovalnice.

STA


Najbolj brano