Slovenska družina zapustila Jemen

Slovenska družina, ki je zaradi vse slabših varnostnih razmer v Jemnu slovensko zunanje ministrstvo zaprosila za pomoč pri odhodu iz nemirne države, je z letalom odpotovala iz Jemna in danes okoli 15. ure prispela v etiopsko prestolnico Adis Abeba. Kot so še sporočili z MZZ, bodo s prvo ustrezno letalsko povezavo odpotovali v domovino.

Prestolnica Jemna Sana Foto: Wikipedia
Prestolnica Jemna Sana Foto: Wikipedia

SANA, ADIS ABEBA > Dodali so, da je družina, ki je v Jemnu živela vrsto let, v Etiopijo dopotovala z evakuacijskim letom, ki so ga organizirali Združeni narodi. Vsi člani - mama, dva otroka in babica - so v dobrem zdravstvenem stanju, je v sporočilu za javnost še zapisal MZZ.

Ministrstvo se je ob tem zahvalilo posameznikom, ustanovam in državam, ki so bili pripravljeni nuditi ali iskati možnosti za pomoč in varnost družini.

V Jemnu šiitski Hutijski uporniki že več mesecev obvladujejo dele države, tudi prestolnico Sana. Ta mesec so se razmere dodatno zapletle, saj so Hutiji ob pomoči pristašev nekdanjega predsednika Saleha osvojili še zadnjo vojaško bazo pred mestom Aden na jugu države, kamor se je zatekel predsednik Abedrabo Mansur Hadi. Slednji je arabske sosede zaprosil za posredovanje, nakar pa se je v spor vmešala Savdska Arabija. Oblikovala je koalicijo desetih držav ter v podporo jemenski vladi začela izvajati zračne napade na položaje upornikov.

STA


Najbolj brano