Slovenijo doseglo rekordno število migrantov v enem dnevu

V Slovenijo je minuli konec tedna vstopilo okoli 25.000 beguncev. Na notranjem ministrstvu so posvarili, da to presega meje razumnega, in na izčrpanost aktivnih na terenu. Premier Miro Cerar je v nedeljo v Bruslju pozval k sprejetju takojšnjih ukrepov. Dogovor mini vrha EU in Balkana je, da bodo v Sloveniji v tednu dni namestili 400 policistov.

Premier Miro Cerar je danes po mini vrhu EU in Balkana o 
begunski krizi opozoril, da je sedaj ključno spoštovati sprejete zaveze, ki so močne in pomenijo korak naprej. Če se to ne 
bo zgodilo, pa bo Slovenija morala storiti vse, da poskrbi za 
svojo varnost in interese, je poudaril. Foto: STA
Premier Miro Cerar je danes po mini vrhu EU in Balkana o begunski krizi opozoril, da je sedaj ključno spoštovati sprejete zaveze, ki so močne in pomenijo korak naprej. Če se to ne bo zgodilo, pa bo Slovenija morala storiti vse, da poskrbi za svojo varnost in interese, je poudaril. Foto: STA

LJUBLJANA > Premier Miro Cerar je danes po mini vrhu EU in Balkana o begunski krizi opozoril, da je sedaj ključno spoštovati sprejete zaveze, ki so močne in pomenijo korak naprej. Če se to ne bo zgodilo, pa bo Slovenija morala storiti vse, da poskrbi za svojo varnost in interese, je poudaril.

Samo v soboto je v Slovenijo po navedbah policije vstopilo 9925 migrantov, sinoči pa so z notranjega ministrstva sporočili, da naj bi jih do polnoči vstopilo 15.000. S tem je število pribežnikov, ki so doslej vstopili v Slovenijo, preseglo 80.000. Na notranjem ministrstvu so že opozorili, da tako velikega vala ne zmore normalno obvladovati nobena država.

Voditelji držav EU in Balkana, ki so se udeležili vrha, so sicer sprejeli dogovor o treh ključnih ukrepih. Zavezali so se h krepitvi sprejemnih zmogljivosti na balkanski migracijski poti. V Grčiji in državah zahodnobalkanske migrantske poti naj bi število mest povečali na 100.000. Poleg tega so se voditelji enajsterice zavezali, da se bodo vzdržali enostranskih dejanj. Tretji izziv držav pa bo krepitev nadzora zunanje meje, zlasti med Grčijo, Makedonijo, Albanijo in Srbijo v sodelovanju z evropsko agencijo za zunanje meje Frontex, so zapisali v skupni izjavi.

STA


Najbolj brano