Slovenijo bo zajelo močno deževje

Od sobote sredi dneva bo po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) Slovenijo zajelo močno deževje, ki bo predvidoma trajalo do ponedeljka zjutraj. Pričakujejo tudi razlivanja večjih rek, a jakosti teh še ne morejo napovedati, so povedali. Meja sneženja se bo v noči na ponedeljek spustila do 800 metrov nadmorske višine, a ne do nižin.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Za soboto je Arso na območju Primorske razglasil tudi oranžno oz. drugo največjo stopnjo ogroženosti, v nedeljo pa na območju celotne Slovenije. Na spletni strani opozarjajo na poplave vodotokov ob strugah na območju pogostih poplav. Verjetne so tudi motnje v prometu in pri oskrbi z električno energijo in pitno vodo.

Intenzivno deževje na Arsu napovedujejo predvsem v zahodni, južni in ponekod v osrednji Sloveniji. Povedali so še, da bo glavnina teh padavin že v noči na nedeljo. Predvidoma bo padlo od 80 do 140, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi približno 200 litrov dežja na kvadratni meter. V severnih in vzhodnih krajih pričakujejo od 50 do 80 milimetrov padavin. Deževje naj bi ponehalo v ponedeljek zjutraj, a v torek zopet pričakujejo dež. Od srede dalje naj bi bilo suho, so še poudarili.

Predvsem v višjih legah bo pihal močan jugozahodni veter, ob morju pa bo okrepljen jugo. Meja sneženja bo večinoma nad 2000 metrov nadmorske višine, spuščala se bo šele v noči na ponedeljek, in sicer do 800 metrov nadmorske višine. Do nižin se ne bo spustila, so poudarili na Arsu.

Napovedali so, da bo v soboto in nedeljo še toplo, potem pa se bo ohladilo. Temperature naj bi se čez dan gibale od pet do deset stopinj Celzija.

STA


Najbolj brano