Sloveniji iz Bruslja nov opomin glede odlagališč

Evropska komisija je Slovenijo danes ponovno opozorila, naj obstoječa odlagališča uskladi z zakonodajo EU o odlagališčih. Čeprav je Slovenija na tem področju naredila napredek, pa več kot 30 odlagališč še vedno krši zakonodajo, ugotavlja komisija, ki je Sloveniji zažugala že z drugim opominom.



Čeprav je bil dosežen znaten napredek, še vedno okoli 35 
odlagališč v Sloveniji krši zakonodajo EU. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Čeprav je bil dosežen znaten napredek, še vedno okoli 35 odlagališč v Sloveniji krši zakonodajo EU. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRUSELJ > Komisija Slovenijo poziva, naj obstoječa odlagališča uskladi z direktivo o odlaganju odpadkov na odlagališčih. V skladu z zakonodajo EU bi moralo biti odlaganje odpadkov le skrajna možnost, pri kateri je treba zagotoviti, da ne pride do škodljivih vplivov na zdravje ljudi in okolje.

Obstoječa odlagališča bi bilo treba nadgraditi upoštevajoč vrsto pogojev, tako da bi ta pridobila uporabno dovoljenje ali pa bi jih zaprli in sanirali. Slovenija se je strinjala, da bo to storila najkasneje do 16. julija 2009.

Čeprav je bil dosežen znaten napredek, saj nobeno odlagališče, ki ne izpolnjuje pogojev, ne obratuje več, pa še vedno okoli 35 odlagališč krši zakonodajo EU, je ob objavi rednega mesečnega svežnja odločitev o kršitvah zakonodaje EU navedla komisija.

Odlagališče za komunalne odpadke Ostri vrh pri Logatcu, ki trenutno ne obratuje, uporabnega dovoljenja še ni pridobilo. Preostalih 34 odlagališč, za katera se je Slovenija strinjala, da jih bo zaprla, še ni bilo zaprtih ali saniranih, opozarja komisija.

Po prvem opominu, ki je bilo poslano oktobra 2012, je komisija Sloveniji sedaj poslala drugo drugo obrazloženo mnenje. Če Slovenija v dveh mesecih ne bo ustrezno ukrepala, lahko komisija zadevo predloži Sodišču EU.

STA


Najbolj brano