Sloveniji 18,4 milijona evrov iz evropskega solidarnostnega sklada

Evropska komisija je danes predlagala paket pomoči iz Evropskega solidarnostnega sklada za štiri članice, ki so jih konec lanskega in v začetku letošnjega leta prizadele naravne nesreče. Slovenija bo zaradi žledoloma iz sklada lahko počrpala do 18,4 milijona evrov, so sporočili iz Bruslja.

Slovenija bo zaradi žledoloma iz sklada lahko počrpala do 18,4 milijona evrov, so sporočili iz Bruslja Foto: Lea Kalc Furlanič
Slovenija bo zaradi žledoloma iz sklada lahko počrpala do 18,4 milijona evrov, so sporočili iz Bruslja Foto: Lea Kalc Furlanič

BRUSELJ > Slovenijo in Hrvaško je januarja in februarja letos hudo prizadela ledena ujma, zato je Sloveniji odobrena pomoč v višini 18,4 milijona evrov, Hrvaški pa v višini 8,6 milijona evrov.

Slovenska vlada je konec marca skupno škodo zaradi žledoloma ocenila na 429,4 milijona evrov. Polovica te škode, torej 214,3 milijona evrov, je nastala v gozdovih in na gozdnih cestah.

Italija bo zaradi lanskoletnih poplav na Sardiniji dobila 16,3 milijona evrov, medtem ko je 3,7 milijona evrov namenjenih Grčiji za pomoč pri kritju stroškov potresa in več popotresnih sunkov na Kefaloniji in drugih Jonskih otokih v obdobju od januarja do marca letos.

Nepovratna sredstva bodo zlasti prispevala k obnovi osnovne infrastrukture in storitev, povračilu stroškov zaradi izrednih razmer in reševalnih operacij ter kritju nekaterih stroškov sanacije v prizadetih regijah.

Namen sredstev iz solidarnostnega sklada je reševanje takojšnjih in neposrednih posledic naravnih nesreč. Poleg tega pa bo EU splošni razvoj teh regij zagotovila še s podporo iz evropskih strukturnih in investicijskih skladov. Ti svoja sredstva osredotočajo na krepitev konkurenčnosti in rasti.

Podporo v okviru solidarnostnega sklada EU morata odobriti še Evropski parlament in Svet EU.

Za sklad je bil za letošnje leto dodeljen skupni znesek v višini 530,6 milijona evrov. Najvišji finančni prispevek za posamezno nesrečo je 353,7 milijona evrov.

STA


Najbolj brano