Slovenija znova na sodišče zaradi nespoštovanja okoljske zakonodaje EU

Evropska komisija se je odločila še za eno tožbo proti Sloveniji na Sodišču EU zaradi nespoštovanja evropske okoljske zakonodaje, že tretjo letos. Tokrat jo toži, ker v svojo zakonodajo ni prenesla evropskih predpisov za recikliranje odpadne električne in elektronske opreme. Predlaga tudi denarno kazen 8408 evrov na dan do sprejetja zakonodaje.

 Foto: STA
Foto: STA

BRUSELJ > Namen evropskih predpisov o recikliranju odpadne električne in elektronske opreme, ki bi jih članice morale prenesti v nacionalno zakonodajo do 14. februarja 2014, je preprečiti ali zmanjšati negativne vplive na okolje zaradi hitro naraščajoče količine teh odpadkov.

Predpisi posodabljajo prejšnjo direktivo o odpadni električni in elektronski opremi ter vključujejo več novih ali bistveno spremenjenih določb.

Poleg Slovenije komisija iz enakih razlogov toži tudi Poljsko, za katero predlaga denarno kazen v višini 71.610 evrov za vsak dan, dokler zakonodaja ni sprejeta.

Za Slovenijo je to že tretja tožba na Sodišču EU zaradi nespoštovanja evropske okoljske zakonodaje v tem letu. Marca je komisija proti Sloveniji vložila tožbo zaradi odpadnih pnevmatik v Lovrencu na Dravskem polju, februarja pa je proti Sloveniji sprožila že drugi postopek na sodišču zaradi industrijskih dovoljenj.

Komisija je današnjo odločitev sprejela v sklopu rednega mesečnega svežnja postopkov proti članicam, ki kršijo evropsko zakonodajo. Aprilski sveženj vključuje 120 sklepov, od tega 38 drugih opominov oziroma obrazloženih mnenj, šest zadev pa je predložila sodišču.

STA


Najbolj brano