V Rigoncah sprejemajo že četrto skupino migrantov

Pred 14. uro je zeleno mejo pri Rigoncah začela prestopati že četrta skupina migrantov danes, skupno pa je mejo v Rigoncah danes prestopilo že skoraj 6000 ljudi.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

RIGONCE > Policisti v Rigoncah sprejemajo novo, danes že četrto skupino migrantov, ki je zeleno mejo začela prestopati pred 14. uro. Hrvaški varnostni organi so slovenske pred tem obvestili, da je v bližino državne meje pripeljal vlak, na katerem je nekaj več kot 1500 migrantov. Skupaj s temi je mejo v Rigoncah danes prestopilo že skoraj 6000 prebežnikov. Pred prihodom nove skupine je bilo v Rigoncah približno 1200 migrantov. Približno 350 tujcev so od tam prepeljali na območje mednarodnega mejnega prehoda Obrežje, kjer v tamkajšnjem begunskem popisnem objektu prav tako opravljajo policijske postopke.

Slovenija je v nedeljo zaprosila za približno deset milijonov nujne finančne pomoči za soočanje z izjemnim pritokom beguncev in migrantov, so danes sporočili v Evropski komisiji v Bruslju.
Komisija bo po pričakovanjih odobrila približno deset milijonov evrov nujne pomoči v okviru sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost, a o podrobnostih in natančnem znesku se še usklajujejo s slovenskimi oblastmi, so pojasnili v Bruslju.
Za Slovenijo je sicer v sklopu rednega financiranja v okviru omenjenih skladov v obdobju 2014-2020 namenjenih okoli 56 milijonov evrov. Od tega so bili v letu 2015 že izplačani približno štirje milijoni evrov.
Nujno pomoč, ki je na voljo članicam unije pod največjimi migracijskimi pritiski v tem letu, je unija zaradi izrednih razmer nedavno povečala za 100 milijonov evrov. Pred tem je bilo nujno financiranje letos že podvojeno na 73 milijonov evrov, a so bila ta sredstva izčrpana.

Slovenski policisti na območju zelene meje v brežiški občini razmere obvladujejo in se ob tako številnem prihodu tujcev trudijo, da jih kar najhitreje namestijo v sprejemne centre v Dobovi in Brežicah, so poudarili na novomeški policijski upravi. Sicer pa nadaljujejo tudi z organizacijo prevozov in spremljanjem migrantov.

> DOBOVA

V začasnem sprejemnem centru v dobovski nekdanji tovarniški hali je bilo ob 14. uri približno 1500 migrantov, v novem sprejemnem centru v Dobovi pa približno 1700. V sprejemnih centrih potekajo policijski postopki, tujcem je zagotovljena zdravstvena in humanitarna oskrba. Glede na razpoložljive logistične in nastanitvene zmogljivosti potem v spremstvu policistov z vlaki in avtobusi nadaljujejo pot do nastanitvenih in sprejemnih centrov v notranjosti države.

> BREŽICE

V sprejemnem centru Brežice je bilo ob 14. uri približno trenutno 3700 migrantov, zjutraj in dopoldne pa se je njihovo število gibalo okrog 3500. Tudi prevozi od tam stalno potekajo.

> ŠENTILJ

V skupini, ki v Šentilju čaka na sprejem v Avstrijo in je zapustila nastanitveni center Šentilj, se po podatkih mariborskih policistov nahaja 4140 oseb. Večino med njimi so dopoldne z vlaki in avtobusi prepeljali iz sprejemnih centrov po Sloveniji v Šentilj. Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje pa sta bila ob 14. uri prazna. Kršitev med postopki policije ni bilo.

> GORNJA RADGONA

Nastanitveni center v Gornji Radgoni je okoli 13. ure zapustila druga skupina okoli 370 tam nastanjenih migrantov, v omenjenem nastanitvenem centru je tako nastanjenih še okrog 370 migrantov. V nastanitvenem centru v Lendavi ter v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi pa migrantov trenutno ni, so sporočili iz Policijske uprave Murska Sobota.

STA


Najbolj brano