Slovenija v začetku leta najbolj povečala izvoz v Italijo

Slovenija je v prvih dveh mesecih letošnjega leta izvoz v medletni primerjavi povečala za 2,8 odstotka, od tega najbolj - za 13,4 odstotka - v Italijo, kažejo prilagojeni podatki Banke Slovenije.

Slovenija je v prvih dveh mesecih letošnjega leta izvoz v 
medletni primerjavi povečala za 2,8 odstotka, od tega najbolj 
- za 13,4 odstotka - v Italijo. Foto: Maksimiljana Ipavec
Slovenija je v prvih dveh mesecih letošnjega leta izvoz v medletni primerjavi povečala za 2,8 odstotka, od tega najbolj - za 13,4 odstotka - v Italijo. Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Uvoz je v prvih dveh mesecih leta medletno narasel za 2,3 odstotka, izpostavlja bančni regulator v publikaciji o ekonomskih odnosih države s tujino.

Februarja je medletna rast izvoza znašala 5,2 odstotka, rast uvoza pa 5,3 odstotka. Presežek blagovne menjave je izkazoval 49 milijonov evrov, v prvih dveh mesecih pa 147 milijonov evrov. To je za 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Pokritost uvoza z izvozom je bila februarja 103-odstotna. Med proizvodi se je medletno najbolj povečala menjava blaga za reprodukcijo, in sicer za 7,3 odstotka na izvozni in za 6,5 odstotka na uvozni strani.

Izvoz v države članice EU je predstavljal 78 odstotkov celotnega izvoza in se je medletno povečal za 8,5 odstotka. Najbolj se je v drugem mesecu povečal izvoz v Italijo, za 11,8 odstotka.

Uvoz iz članic EU pa je predstavljal 80 odstotkov celotnega uvoza in je porasel za 6,5 odstotka. Pri tem je najbolj izstopal povečan uvoz iz Madžarske, ki se je okrepil za 27 odstotkov.

Izvoz v največjo zunanjetrgovinsko partnerico Slovenije, Nemčijo, se je februarja povečal za 8,1 odstotka, v prvih dveh mesecih letošnjega leta pa za 3,8 odstotka. Slovenija je v menjavi z Nemčijo s tem ob začetku leta beležila nekaj več kot 136 milijonov evrov presežka.

STA


Najbolj brano