Slovenija v Afriki največ sodeluje z Alžirijo

Slovenija v Afriki gospodarsko sodeluje predvsem z državami Magreba, z ostalimi državami pa ne veliko. Najpomembnejša trgovinska partnerica med državami Magreba je Alžirija.

Najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije med 
državami Magreba je Alžirija,  sledijo Egipt in  Libija. Na 
fotografiji (v sredini): komisar za regionalni trg v zahodnoafriški ekonomski in monetarni uniji Christophe Joseph 
Marie Dabire. Foto: STA
Najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije med državami Magreba je Alžirija, sledijo Egipt in Libija. Na fotografiji (v sredini): komisar za regionalni trg v zahodnoafriški ekonomski in monetarni uniji Christophe Joseph Marie Dabire. Foto: STA

LJUBLJANA > Gospodarski odnosi med Slovenijo in afriškimi državami so v zadnjih letih zelo obetavni, še posebej na področju gospodarstva. Afrika predstavlja velik potencial, a je obseg blagovne menjave še vedno pod zmožnostmi, naložb pa skorajda ni.

Najpomembnejša trgovinska partnerica med državami Magreba je Alžirija s skoraj 164 milijonov evrov blagovne menjave, sledijo Egipt (36 milijonov evrov), Libija (25 milijonov evrov), Tunizija (20 milijonov evrov) in Maroko (14 milijonov evrov). Med državami Podsaharske Afrike Slovenija največ sodeluje z Južnoafriško republiko, Nigerijo, Gano in Angolo.

Kot je danes na poslovni konferenci v okviru Dneva Afrike v Ljubljani dejal Stanislav Raščan z ministrstva za zunanje zadeve, z Magrebom Slovenija beleži dobro menjavo blaga, slabša je menjava storitev, investicij pa sploh ni. Če so države Magreba privlačne za slovenske turiste, v obratni smeri turističnih tokov ne beležimo.

Afrika je za slovensko gospodarstvo zanimiva na številnih področjih, med njimi so trajnostno kmetijstvo, predelava lesa, energetika, rudarstvo, upravljanje z vodami, komunikacijske tehnologije, gradbeništvo, turizem, je naštel Raščan in dodal, da ima Slovenija na teh področjih potrebno znanje in izkušnje.

Potencial za sodelovanje obstaja, primanjkuje pa interesa, ugotavlja Raščan in pojasnjuje, da je to pripisati oddaljenosti, visokim prevoznim stroškom, včasih tudi jezikovnim oviram.

O možnostih okrepitve gospodarskega sodelovanje danes na Gospodarski zbornici Slovenije razpravljajo slovenski in afriški poslovneži. S poslovnim delom se končuje dvodnevna, četrta mednarodna konferenca Dan Afrike, ki letos poteka pod naslovom V partnerstvu novim razvojnim izzivom naproti. Poudarek konference je na razvojnem sodelovanju, medkulturnem dialogu, vlogi afriške diaspore in pospeševanju gospodarskih stikov z afriškimi deželami.

STA


Najbolj brano