Slovenija v 11 mesecih s 4,8-odstotno rastjo industrijske proizvodnje

V Sloveniji je vrednost industrijske proizvodnje v prvih 11 mesecih na letni ravni narasla za 4,8 odstotka. Rast je bila s 5,2 odstotka najvišja v predelovalnih dejavnostih. Samo novembra se je vrednost industrijske proizvodnje na mesečni ravni zvišala za 0,3 odstotka, na letni ravni pa za 4,2 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > V predelovalnih dejavnostih se je vrednost proizvodnje v prvih 11 mesecih zvišala za 5,2 odstotka, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro za 2,2 odstotka, medtem ko je v rudarstvu upadla za 2,9 odstotka.

Novembra se je proizvodnja na mesečni ravni najbolj okrepila v rudarstvu, za 20,7 odstotka, malenkost pa tudi v predelovalnih dejavnostih (za 0,1 odstotka). V oskrbi z električno energijo, plinom in paro je upadla za 0,8 odstotka.

Tudi na letni ravni je vrednost proizvodnje najbolj narasla v rudarstvu, in sicer za 26,2 odstotka. V predelovalnih dejavnostih je bila rast 4,1-odstotna, v oskrbi z električno energijo, plinom in paro pa 2,5-odstotna.

Prihodek od prodaje v industriji je bil novembra za 0,1 odstotka nižji kot oktobra. V predelovalnih dejavnostih je upadel za 0,2 odstotka, v rudarstvu pa za 0,5 odstotka. V primerjavi z lanskim novembrom je bil za tri odstotke višji, v prvih 11 mesecih pa je pridobil 4,5 odstotka.

Vrednost zalog dokončane in nedokončane proizvodnje je bila novembra v primerjavi s prejšnjim mesecem višja za odstotek. V rudarstvu je narasla za 27,4 odstotka, v predelovalnih dejavnostih pa za 0,8 odstotka.

STA


Najbolj brano