Slovenija s 86,5-odstotno stopnjo samooskrbe z vinom
Slovenija
13. 12. 2014, 10.09
, posodobljeno: 31. 10. 2017, 17.34
Stopnja samooskrbe z vinom je v Sloveniji v tržnem letu 2013-2014 znašala 86,5 odstotka. Prebivalec Slovenije je v tem letu v povprečju popil 38,6 litra vina.
LJUBLJANA
> Proizvodnja vina v Sloveniji je v tržnem letu 2013-2014 znašala nekaj več kot 700.000 hektolitrov. Pri tem so največji delež (68 odstotkov ali skoraj 480.000 hektolitrov) predstavljala bela vina.
Glede na kakovostno razdelitev vin je v obravnavanem letu k skupni proizvodnji vina največji delež prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, to je 77 odstotkov oziroma nekaj več kot 540.000 hektolitrov, kažejo ta teden objavljeni začasni podatki državnega statističnega urada.
Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom je predstavljala 18 odstotkov oziroma nekaj več kot 120.000 hektolitrov, proizvodnja sortnih in drugih vin pa skupaj preostalih pet odstotkov oziroma približno 35.000 hektolitrov.
Potrošnja vina je v Sloveniji v obravnavanem obdobju znašala 811.000 hektolitrov, od tega je na bela vina odpadlo skoraj 530.000 hektolitrov oziroma 65 odstotkov vse potrošnje.
Stopnja samooskrbe z vinom, ki prikazuje razmerje med domačo proizvodnjo in potrošnjo vin, je v Sloveniji v tem obdobju znašala 86,5 odstotka, pri belih vinih pa 90,8 odstotka. Prebivalec Slovenije je v tem letu v povprečju popil 38,6 litra vina, od tega 25,1 litra belega vina.
STA