Slovenija proti sistematičnemu nadzoru vseh potnikov na meji

Notranji ministri EU so danes v Bruslju razpravljali o možnostih krepitve in posodobitve nadzora zunanje meje. Slovenija je izrazila resne pomisleke o možnosti sistematičnega nadzora vseh potnikov, ki vstopajo v državo in iz nje izstopajo, saj bi bila to izjemna obremenitev, je pojasnil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

BRUSELJ > Ministri so razpravljali o dveh možnostih: sistematičnem nadzoru vseh potovalnih dokumentov in oseb na zunanji meji ter o preverjanju na podlagi skupnih kazalcev tveganja, je pojasnil latvijski minister Rihards Kozlovskis, ki sicer zagovarja strožje ukrepe.

Slovenija prvi možnosti nasprotuje, saj bi ta v praksi pomenila, da bi ob vstopu in izstopu preverjali vse potnike. To bi bila za Slovenijo, ki ima letno približno 55 milijonov potnikov, od tega 45 milijonov državljanov EU, za katere bi ta ukrep veljal, izjemna obremenitev, je pojasnil Boštjan Šefic.

To bi po besedah državnega sekretarja namreč izjemno podaljšalo čakalne vrste na mejah in zlasti v turistični konici povzročilo tudi izredne razmere. Šefic je podvomil tudi o učinku takšnega ukrepa, ki ne bi temeljil na skupnih kazalnikih. “Če je preveč kontrole, je ta lahko zelo neučinkovita,” je opozoril.

Ministri so se na koncu po navedbah državnega sekretarja strinjali, da morajo biti ukrepi ciljni in temeljiti na skupnih kazalcih tveganja, ki jih bo sedaj v približno mesecu in pol pripravila Evropska komisija in bodo osnova za nadaljnje delo; predloge bodo lahko prispevale tudi članice.

Šefic pričakuje še precej razprave o tem, tudi o vprašanju, kdaj uvesti okrepljen nadzor. Omenjata se maj ali junij, a tudi članice, ki te ukrepe najmočneje podpirajo, se zavedajo, da prilagoditev sistema terja čas, saj je to organizacijsko zelo zahtevno.

Razprava o boju proti terorizmu je bila tako osredotočena na učinkovito uporabo schengenskih pravil za okrepitev nadzora na zunanji meji, sicer pa so ministri govorili še o treh vidikih: vsebinah na internetu, ki spodbujajo terorizem ali ekstremizem, boju proti nezakoniti trgovini z orožjem ter krepitvi izmenjave informacij in operativnega sodelovanja.

V sklopu razprave o odkrivanju in onemogočanju potovanj potencialnim terorističnim borcem so razpravljali tudi o preventivnem ukrepu začasnega odvzema potovalnih dokumentov, ki ga na primer Francija že izvaja.

Slovenija razmišlja o možnosti preventivnega administrativnega ukrepa začasnega odvzema potovalnega dokumenta. Pripravljeno je delovno gradivo, ki je še v strokovni obravnavi. Treba je opredeliti interes varnosti države, morda bomo potem predlagali tudi ta ukrep, je pojasnil državni sekretar.

Na ministrstvu so sicer pripravili poročilo o dejavnostih na zakonodajnem področju, ki ga je naložil svet za nacionalno varnost. Gre za nekatere spremembe, ki bodo olajšale delo organom pregona ter nekatere spremembe v zakonu o kazenskem postopku, zakonu o nadzoru in pooblastilih policije ter zakonu o delu policije, je povedal Šefic.

Kazenskega zakonika pa po njegovih besedah za zdaj ni treba spreminjati, saj trenutno popolnoma ustreza za normalno izvrševanje in pregon ljudi, ki se pridružujejo terorističnim skupinam.

V povezavi s preprečevanjem trgovine z orožjem je Šefic opozoril na regijo Zahodni Balkan in na konflikt v Ukrajini kot dejavnik, ki bo zagotovo vplival na nezakonito trgovino s strelnim orožjem po umiritvi konflikta, na se mora unija pripravljeni tudi z ustrezno zakonodajo.

STA


Najbolj brano