Slovenija prodala za 70,25 milijona evrov zakladnih menic

Slovenija je danes prodala za 70,75 milijona evrov zakladnih menic. Gre za tri-, šest- in dvanajstmesečne zakladne menice z nominalno letno obrestno mero v višini med nič in 0,19 odstotka. To je prva zadolžitev države letos, povpraševanje pa je bilo večje od ponudbe, je razvidno s spletnih strani finančnega ministrstva.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Na avkciji trimesečnih zakladnih menic je bilo podanih za 30.000 lotov ponudb, ministrstvo za finance pa jih je sprejelo 14.000 lotov v skupni vrednosti 14 milijonov evrov. Obveznosti iz menic, pri katerih je obrestna mera določena v višini nič odstotka, bodo dospele 14. maja.

Prav tako velja ničelna obrestna mera za šestmesečne zakladne menice, ki jih je država prodala v višini 20,5 milijona evrov. Ponudba je bila tudi tu večja od povpraševanja, ministrstvo pa je od podanih 36.500 lotov sprejelo 20.500 lotov ponudb. Obveznosti iz teh menic bodo dospele 13. avgusta.

Na avkciji dvanajstmesečnih zakladnih menic pa je ministrstvo od 71.250 lotov podanih ponudb sprejelo 36.250 lotov ponudb v skupni vrednosti 36,25 milijona evrov. Nominalna obrestna mera znaša 0,19 odstotka, njihova zapadlost pa je določena 11. februarja 2016.

Današnja dražba je prva načrtovana kratkoročna zadolžitev v tem letu, naslednja je predvidena čez mesec dni. Dolgoročne zadolžitve vlada v letu 2015 za zdaj ne načrtuje, saj je bilo že lani izvedeno predfinanciranje v višini nekaj več kot tri milijarde evrov.

Zakladne menice so diskontirani vrednostni papirji: vlagatelji ob izdaji vplačajo diskontirani znesek, izdajatelj pa ob zapadlosti izplača njihov nominalni znesek. Njihovi imetniki so lahko tako pravne kot fizične osebe.

STA


Najbolj brano