Slovenija pri pobiranju DDV znova med uspešnejšimi v EU

V EU je bilo leta 2014 izgubljenih za skoraj 160 milijard evrov prihodkov zaradi nepobranega davka na dodano vrednost (DDV), kar predstavlja približno 14-odstotno izgubo potencialnih prihodkov, ugotavlja Evropska komisija. V Sloveniji je delež nepobranega DDV znašal 8,1 odstotka, kar jo uvršča med države z najmanjšo vrzeljo pri pobiranju DDV.

 Foto: Adriana Buzleta
Foto: Adriana Buzleta

BRUSELJ > Komisija ugotavlja, da je bila skupna razlika med pričakovanimi prihodki iz DDV in dejansko pobranim zneskom, t.i. vrzel pri pobiranju DDV, na letni ravni znova nesprejemljivo visoka.

Vrzel pri pobiranju DDV se je leta 2014 v primerjavi z letom prej sicer zmanjšala za 2,5 milijarde, vendar pa države članice EU pri izpolnjevanju obveznosti v zvezi z DDV še vedno dosegajo zelo različne rezultate. Pri 18 državah se je uspešnost izboljšala, osmim državam pa ni uspelo pobrati več prihodkov iz DDV kot leto poprej, je razvidno iz danes objavljenega poročila komisije.

Vrzel pri pobiranju DDV je s 37,9 odstotka nepobranega DDV največja v Romuniji, najmanjša pa na Švedskem, kjer znaša le 1,2 odstotka. V absolutnem znesku je bila največja v Italiji, kjer je bilo izgubljenih 36,9 milijarde evrov, najmanjša pa v Luksemburgu, kjer je znašala 147 milijonov evrov.

V Sloveniji je delež nepobranega DDV leta 2014 znašal 8,1 odstotka skupne davčne obveznosti za DDV, s čimer je ohranila mesto med državami EU z najmanjšo vrzeljo pri pobiranju DDV. Uvrstila se je na četrto mesto, za Švedsko, Luksemburgom in Finsko. V absolutnem smislu so izgube znašale 280 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano