Slovenija prejela dokumentacijo glede energetskih raziskav v Jadranu

Ministrstvo za okolje in prostor je od hrvaškega ministrstva za varstvo narave in okolja prejelo dokumentacijo, potrebno za čezmejno presojo vplivov na okolje za program raziskovanja in izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu. Danes se začenja 30-dnevna javna razgrnitev v Sloveniji.

Slovenija je prejela dokumentacijo glede energetskih raziskav v Jadranu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenija je prejela dokumentacijo glede energetskih raziskav v Jadranu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Ministrstvo za okolje in prostor je dokumentacijo objavilo na svoji spletni strani. Zainteresirani lahko mnenja ministrstvu posredujejo do 16. aprila, so danes sporočili z ministrstva.

V dokumentaciji je okvirni načrt in program del za raziskovanje in eksploatacijo ogljikovodikov na Jadranu in strateška študija o verjetno pomembnem vplivu tega načrta in programa del na okolje.

Slovenija je ob prošnji za vključitev v postopek presoje čezmejnih vplivov konec januarja menila, da bi izvajanje tega programa lahko imelo pomembne čezmejne okoljske posledice na ozemlju Slovenije.

Po proučitvi dokumentacije se bosta lahko državi dogovorili za posvetovanje, na katerem bosta obravnavali verjetne okoljske posledice, predvidene ukrepe za preprečevanje ter zmanjševanje ali omilitev škodljivih posledic, uredili pa tudi obveščanje zainteresirane javnosti in organov prizadete države.

Na razpis za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja se je lani prijavilo šest družb. Konec prvega četrtletja letos naj bi sledili podpisi pogodb z najboljšimi ponudniki, ki bodo potem lahko začeli raziskave. Raziskave naj bi potekale od tri do šest let, če bodo našli nafto in plin, bodo v treh do petih letih potem začeli tudi črpanje.

Raziskovalna območja merijo med 1000 in 1600 kvadratnih kilometrov. Osem jih je v severnem, 21 pa v srednjem in južnem hrvaškem Jadranu.

STA


Najbolj brano