Slovenija pred 15 leti uvedla DDV

Slovenija je s 1. julijem 1999 uvedla davek na dodano vrednost (DDV), ki je nadomestil dotedanji prometni davek, in trošarinski sistem.

Slovenija je pred 15 leti uvedla davek na dodano vrednost (DDV), ki je nadomestil dotedanji prometni davek, in trošarinski sistem Foto: STA
Slovenija je pred 15 leti uvedla davek na dodano vrednost (DDV), ki je nadomestil dotedanji prometni davek, in trošarinski sistem Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija je DDV uvedla zaradi, kot je takrat navajala vlada, normalizacije davčnega sistema in njegove strukture ter nekaterih prednosti pred drugimi oblikami prometnih davkov, in sicer v okviru prilagajanja ureditvi v EU, kjer je ta oblika davka obvezna.

DDV se plačuje v vsak fazi proizvodno-distribucijske verige, ob vsaki dobavi blaga ali opravljeni storitvi. Obdavčena je vrednost, ki je bila blagu ali storitvi dodana v posamezni fazi prometa - zavezanec plača razliko med davkom, ki ga je zaračunal pri naslednji fazi ali končnemu potrošniku, ter davkom, ki je bil njemu zaračunan pri nabavi.

V Sloveniji sta predpisani dve stopnji DDV, splošna in nižja. Z znižano stopnjo je med drugim obdavčena hrana, zdravila, prevoz oseb, vstopnice za prireditve ... Ob uvedbi je bila splošna stopnja 19 odstotkov, nižja osem odstotkov. Ob zadnjem zvišanju pred letom dni se je splošna stopnja zvišala za dve odstotni točki na 22 odstotkov, nižja pa za odstotno točko na 9,5 odstotka.

Pred 15 leti se je začel uporabljati tudi zakon o trošarinah, ki je za določene izdelke - alkohol in alkoholne pijače, tobak in tobačne izdelke ter energente in električno energijo - uvedel trošarine kot posebno dajatev v fiksnem znesku. Ta je določen z zakonom oz. vladno uredbo ter je (poleg cene, morebitnih drugih dajatev in drugih stroškov) del osnove za DDV.

STA


Najbolj brano