Slovenija po potrošnji na prebivalca tudi lani pod povprečjem EU

Slovenija po potrošnji na prebivalca še vedno ostaja precej pod povprečjem EU. Po kazalniku dejanske potrošnje na prebivalca, izraženem po kriteriju paritete kupne moči, ki izničuje cenovne razlike med članicami povezave, je lani dosegla 75 odstotkov povprečja unije, kar je odstotno točko nižje kot leto pred tem in enako kot leta 2013.

Slovenija je bila po potrošnji na prebivalca tudi lani pod 
povprečjem EU. Foto: Adriana Buzleta
Slovenija je bila po potrošnji na prebivalca tudi lani pod povprečjem EU. Foto: Adriana Buzleta

LUXEMBOURG > Kazalnik se uporablja za merjenje materialne blaginje gospodinjstev. Sestavljen je iz blaga in storitev, ki jih posamezniki dejansko potrošijo. Vključuje blago in storitve, ki jih za potrošnjo posameznikov kupijo in plačajo gospodinjstva, država ali nepridobitne ustanove, ki opravljajo storitve za gospodinjstva.

Tudi lani je bila materialna blaginja gospodinjstev glede na dejansko potrošnjo najvišja v Luksemburgu (137 odstotkov povprečja EU), sledili sta Nemčija (123 odstotkov povprečja) in Avstrija (119 odstotkov povprečja).

Glede na kazalnik dejanske potrošnje na prebivalca so bile najnižje pod povprečjem lani Bolgarija (53 odstotkov povprečja unije), Hrvaška (58 odstotkov povprečja) ter Romunija (59 odstotkov povprečja).

Nekoliko bolje se je Slovenija odrezala po bruto domačem proizvodu na prebivalca (BDP), izraženem po kriteriju kupne moči, ki je lani dosegel 83 odstotkov povprečja EU.

Glede na ta kriterij so lani najvišje vrednosti dosegli Luksemburg (264 odstotkov povprečja), Avstrija in Nizozemska (obe 128 odstotkov povprečja) ter Švedska in Nemčija (obe 124 odstotkov povprečja).

Na dnu lestvice so bile po drugi strani Bolgarija (47 odstotkov povprečja), Romunija (57 odstotkov povprečja) ter Hrvaška (58 odstotkov povprečja).

STA


Najbolj brano