Slovenija po inovativnosti podjetnikov začetnikov med najboljšimi

Slovenija se je v svetovni raziskavi podjetništva Global Entrepreneurship Monitor (GEM) za leto 2014, ki ga je v navezi s Svetovnim gospodarskim forumom pripravil svetovni konzorcij raziskovalnih institucij GEM, po konkurenčnosti gospodarstva uvrstila na 22. mesto, po inovativnosti podjetnikov začetnikov pa je med najboljšimi.

Fotografija je simbolična Foto: Dokumentacija Ptp
Fotografija je simbolična Foto: Dokumentacija Ptp

LJUBLJANA > V letošnji raziskavi so analizirali 44 držav, ki so jih razdelili v tri skupine - v eni so države, katerih gospodarstvo temelji na razpoložljivosti proizvodnih dejavnikov, kot so surovine in poceni delovna sila, v drugi so države, ki so v primerjavi s prvo že izboljšale konkurenčnost in skozi izboljšave proizvodnega procesa znižujejo ceno svojih izdelkov, v tretji skupini pa so države, ki proizvajajo inovativne proizvode.

V raziskavo je vključenih 18 članic EU, med njimi tudi Slovenija, ki sodi v skupino inovacijskih držav.

Po konkurenčnosti gospodarstva so se na najvišja mesta v raziskavi uvrstile Švica, Švedska, ZDA, Finska in Nemčija, na zadnjih mestih pa so Alžirija, Jamajka, Ekvador, BiH in kot najslabša sodelujoča država v raziskavi Uganda.

Ob tem so raziskali, kako uspešne so države na področju zgodnjega razvoja podjetništva, ambicioznosti in inovativnosti. Pri zgodnjem razvoju podjetništva smo med slabšimi, na 38. mestu, po ambicioznosti smo se uvrstili na 16. mesto, po inovativnosti podjetnikov začetnikov pa na sedmo mesto.

Države so nadalje razvrstili v pet skupin, Slovenija pa se je uvrstila v skupino zelo inovativnih gospodarstev, ki imajo nizko stopnjo podjetniške aktivnosti, majhen delež ambicioznih podjetnikov, a velik delež podjetnikov, ki so inovativni. V tej skupini so še Danska, Južnoafriška republika in Francija.

STA


Najbolj brano