Slovenija po četrt stoletja samostojnosti dobiva novo deklaracijo o zunanji politiki

Slovenija dobiva po 25 letih samostojnosti in desetih letih članstva v Evropski uniji in zvezi Nato novo deklaracijo o zunanji politiki. Državni zbor bo na petkovi seji obravnaval predlog nove deklaracije o slovenski zunanji politiki, ki bo torej nadomestila tisto iz leta 1999.

 Foto: Daniel Novakovic
Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Slovenija z deklaracijo o zunanji politiki opredeljuje osnovne vrednote in načela, cilje ter prednostna področja in območja delovanja slovenske zunanje politike. O osnutku deklaracije o zunanji politiki je od februarja do aprila potekala široka javna razprava, v kateri so sodelovali tako politika in stroka kot predstavniki civilne družbe, saj je namen, da bi deklaracija dobila čim širšo politično podporo.

Pomorska, srednjeevropska in sredozemska država

V predlogu deklaracije je Slovenija opredeljena kot pomorska država, srednjeevropska in sredozemska država, v središču alpsko-jadransko-podonavskega prostora ter na stičišču Zahodne Evrope in Zahodnega Balkana.

Cilji zunanje politike: varnost, blaginja, poglobljeni odnosi z EU, razvoj slovenskih narodnih skupnosti ...

Deklaracija, ki obsega štiri strani, med cilje zunanje politike uvršča varnost in blaginjo Slovenije ter njenih državljank in državljanov; urejene dvostranska odnose ter dobrososedske ter poglobljene odnose s partnerji v EU in drugimi ključnimi političnimi in gospodarskimi partnericami; ugled in prepoznavnost Slovenije kot uspešne članice EU; prepoznavnost slovenske kulture in umetnosti v mednarodnem prostoru, ohranitev in razvoj slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah ter slovenskih skupnosti po svetu, uveljavitev slovenskega jezika v zamejstvu, EU in svetu.

Krepitev prisotnosti na Zahodnem Balkanu in vloge v Natu, zavzemanje za pravice najbolj ranljivih

Med prednostna področja in območja deklaracija uvršča nadgradnjo slovenske prisotnosti na Zahodnem Balkanu; krepitev vidnosti in vloge Slovenije v Natu; skrb za položaj in razvoj slovenskih narodnih manjšin v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem in Madžarskem; vsestranska povezanost Slovenije s Slovenci po svetu; dejavno zavzemanje za pravice otrok, žensk, narodnih manjšin ter najbolj ranljivih skupin.

Večji poudarek varnostnim vprašanjem, migracijam in podnebnim spremembam

Večji poudarek deklaracija daje tudi varnostnim vprašanjem, vključno s terorizmom, skrbi za Slovence v zamejstvu in po svetu in konzularni dejavnosti. Večji poudarek je tudi na vprašanjih migracij, človekovih pravic, medkulturnem dialogu ter podnebnih spremembah s poudarkom na biotski in geografski raznovrstnosti.

Predstavitev ocene o razvoju mednarodnih odnosov in položaju

Deklaracija prinaša tudi pomembno novost: minister za zunanje zadeve bo v DZ letno predstavil oceno o razvoju mednarodnih odnosov in položaju.

Kot je na zadnji obravnavi v odboru za zunanjo politiko dejal zunanji minister Karl Erjavec, deklaracija izraža družbeno voljo o tem, kakšna naj bi bila slovenska zunanja politika in kakšni so interesi države na tem področju.

Ob deklaraciji še strategija o zunanji politiki

Vlada je predlog nove deklaracije sprejela 21. maja.

Deklaracijo bo spremljala tudi strategija o zunanji politiki, ki jo bo sprejela vlada. V strategiji z naslovom Slovenija: varna uspešna in v svetu spoštovana vlada na več kot 20 straneh podrobneje opredeljuje načine in sredstva za doseganje konkretnih ciljev po posameznih prednostnih področjih, ki jih opredeljuje deklaracija. Strategija naj bi se spreminjala vsako leto in se prilagajala glede na mednarodne okoliščine. MZZ bo na podlagi strategije pripravil tudi izvedbeni načrt.

STA


Najbolj brano