Slovenija oktobra tako na mesečni kot letni ravni z inflacijo

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se oktobra na mesečni ravni zvišale za 0,5 odstotka, na letni pa za 0,6 odstotka, so izračunali na statističnem uradu. K letni rasti cen so največ prispevale višje cene hrane, k mesečni inflaciji pa v glavnem sezonska menjava obleke in obutve. Letna inflacija je najvišja po juniju 2014.

  Slovenija je oktobra zabeležila inflacijo: na letni ravni  0,6-odstotno, na mesečni ravni pa  0,5-odstotno. Foto: Adriana Buzleta
Slovenija je oktobra zabeležila inflacijo: na letni ravni 0,6-odstotno, na mesečni ravni pa 0,5-odstotno. Foto: Adriana Buzleta

LJUBLJANA > “Rahlo rast inflacije na letni ravni beležimo že od junija, potem ko smo imeli od avgusta 2014 obdobje letne deflacije z izjemo - decembra 2014,” je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić.

Oktobrsko 0,5-odstotno mesečno rast cen je krojil še vedno opazni vpliv menjave kolekcije po trgovinah - obutev se je podražila za 11,9 odstotka, obleka za 10 odstotkov, kar je k mesečni inflaciji prispevalo 0,7 odstotne točke.

Višje cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače so prispevale 0,1 odstotne točke - v tej skupini so se najbolj podražili sadje (za 2,9 odstotka) ter gazirane in negazirane pijače (za 1,5 odstotka).

Mesečno rast cen so na drugi stani najbolj, za 0,2 odstotne točke, znižali cenejši počitniški paketi (za 6,8 odstotka), 0,1 odstotne točke pa še cenejši osebni avtomobili, ki so se v povprečju pocenili za 1,8 odstotka.

K letni 0,6-odstotni inflaciji so medtem največ, 0,4 odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač (za 2,1 odstotka) - znotraj te skupine so izstopale podražitve sadja (za 10,1 odstotka), brezalkoholnih pijač (za tri odstotke) in rib (za 2,3 odstotka).

V letu dni so se opazneje podražili tudi gostinske in nastanitvene storitve (za 2,4 odstotka), obleka in obutev (za 1,8 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 1,6 odstotka) in k letni rasti cen prispevali vsak po 0,1 odstotne točke.

Po drugi strani pa so letno inflacijo blažile nižje cene iz skupine stanovanje (njihov prispevek je bil 0,2 odstotne točke) ter iz skupine prevoz (za 0,1 odstotne točke). V skupini stanovanje so se najbolj pocenili daljinska energija (za 10,3 odstotka) in tekoča goriva (za 7,9 odstotka), v skupini prevoz pa rabljeni osebni avtomobili (za osem odstotkov).

Oktobrska letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 0,7-odstotna, mesečna rast cen pa je bila 0,4-odstotna.

Oktobra lani smo imeli 0,8-odstotno deflacijo. Ta je sicer še vedno prisotna, če gledamo povprečno 12-mesečno rast cen - oktobra so se namreč cene znižale za 0,2 odstotka, potem ko so se oktobra lani za 0,4 odstotka.

Cene življenjskih potrebščin so se v Sloveniji septembra na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka, na letni pa v povprečju za 0,2 odstotka.

STA


Najbolj brano