Slovenija od EU pričakuje dodatno pomoč za varovanje meje

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar pričakuje od EU dodatno pomoč s finančnimi sredstvi in policisti za varovanje schengenske meje. Slovenija v tem trenutku še varuje schengensko mejo, vendar prihaja do masovnega in na trenutke tudi nasilnega prehoda državne meje, zato pričakuje krepitev pomoči EU, je pojasnila ministrica.

Vesna Györkös Žnidar Foto: STA
Vesna Györkös Žnidar Foto: STA

BRUSELJ > Moje ključno sporočilo danes bo, da Slovenija v tem trenutku še varuje schengensko mejo, kolikor ji okoliščine dopuščajo. Prihaja do masovnega in na trenutke tudi nasilnega prehoda državne meje, evropska pravila niso prilagojena razmeram, je odgovorila ministrica Vesna Györkös Žnidar na vprašanje, koliko časa lahko Slovenija še varuje schengensko mejo brez tehničnih ovir.

Zato ministrica danes pričakuje potrditev Evropske komisije, da Slovenija ravna, kot je pravilno in mogoče. Pričakuje tudi poglobitev pomoči Sloveniji pri varovanju schengenske meje. Če se to ne bo zgodilo, pa pričakuje pojasnila Evropske komisije, kako naprej, je poudarila Györkös Žnidarjeva ob prihodu na izredni sestanek ministrov o begunski krizi.

Vse to Slovenija po ministričinih besedah pričakuje zlasti glede na napovedi, da migracijski tok ne bo pojenjal, ter ob dejstvu, da se Slovenija intenzivno pripravlja na uporabo tehničnih sredstev z namenom zagotavljanja nadzorovanega obvladovanja migracijskega toka na schengenski meji, ki do naše meje prihaja neprečiščen kar čez dve zunanji meji EU.

“Slovenija je majhna država, najmanjša na balkanski poti, ki si politike odprtih meja ne more privoščiti, in dejansko moramo storiti vse, da se v Sloveniji ne nakopiči tako število migrantov, ki jih Slovenija ne bi mogla oskrbeti. Pričakujem, da bo EU vložila vse napore v to, da se schengen varuje,” je še izpostavila ministrica.

STA


Najbolj brano