Slovenija ni prejela uradnega obvestila Hrvaške

Ministrstvo za okolje in prostor je Hrvaško zaprosilo za vključitev v postopek presoje vplivov izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu. Slovenija namreč meni, da bi izvajanje tega programa lahko imelo pomembne čezmejne okoljske posledice na ozemlju Slovenije, in da bi Hrvaška morala o tem uradno obvestiti tudi Slovenijo, poudarjajo na ministrstvu.

Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Slovenija je v dopisu tudi izpostavila, da meja na morju med Slovenijo in Hrvaško še ni mednarodno določena in je predmet arbitražnega postopka, kar je do dokončne odločitve arbitražnega sodišča treba ustrezno upoštevati tudi v programu raziskovanja in izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu v območju, kjer se zahtevka obeh strani v arbitražnem postopku prekrivata.

Izkoriščanje ogljikovodikov sodi med projekte, za katere se v fazi načrtovanja opravi strateška presoja vplivov na okolje, tako na podlagi protokola o strateški presoji vplivov na okolje kot tudi direktive Evropskega parlamenta in Sveta o presoji vplivov nekaterih načrtov in programov na okolje, so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu.

Na razpis za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja se je lani prijavilo šest družb. Konec letošnjega prvega četrtletja naj bi sledili podpisi pogodb z najboljšimi ponudniki, ki bodo potem lahko začeli raziskave. Raziskave naj bi potekale od tri do šest let, potem pa bi sledilo izkoriščanje. Raziskovalna območja merijo med 1000 in 1600 kvadratnih kilometrov. Osem jih je v severnem, 21 pa v srednjem in južnem hrvaškem Jadranu.

Ministrstvo je bilo o nameri Hrvaške glede priprave programa raziskovanja in izkoriščanja ogljikovodikov na Jadranu obveščeno s strani javnosti in medijev, uradnega obvestila Hrvaške pa ni prejelo.

V protokolu, ki ureja vprašanje čezmejnih vplivov na okolje, sicer ni natančno navedeno, kdaj naj bi država poslala čezmejno obvestilo in kdaj naj bi se opravilo posvetovanje, temveč navaja, da "pred sprejetjem načrta ali programa o tem čim prej obvesti prizadeto pogodbenico".

Obvestilo mora vsebovati osnutek načrta ali programa, okoljsko poročilo, vključno s podatki o verjetnih čezmejnih posledicah in podatke o postopku odločanja, vključno s podatki o časovnih rokih za pripombe. Temu sledi posvetovanje, če to želi in izrazi prizadeta država članica.

Na posvetovanju je treba obravnavati verjetne okoljske posledice izvajanja načrta ali programa, predvidene ukrepe za preprečevanje, zmanjševanje ali omilitev škodljivih posledic ter podrobno urediti obveščanje zainteresirane javnosti in organov prizadete države članice in zagotoviti možnosti, da ti izrazijo svoje mnenje o osnutku načrta ali programa in okoljskem poročilu.

Treba je ustrezno upoštevati mnenje zainteresirane javnosti ter organov, pristojnih za okolje in zdravje v prizadeti državi članici in jih obvestiti, kako so bila njihova mnenja upoštevana, so še pojasnili na ministrstvu.

STA


Najbolj brano