Slovenija neuradno izdala za 1,25 milijarde 10-letnih obveznic

Država se je danes že drugič letos zadolžila. Izdala je za 1,25 milijarde evrov 10-letnih obveznic, poroča agencija Bloomberg, ki se sklicuje na neimenovan vir. Zahtevana donosnost je neuradno dosegla 2,251 odstotka. Na ministrstvu za finance so potrdili, da so knjigo naročil odprli, uradno sporočilo pa je pričakovati še danes.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Slovenija je tako hitro in kot prva članica evrskega območja izkoristila trenutno ugodnejše razmere na trgu državnega dolga, ki so sledile vsaj začasni umiritvi grške krize po dogovoru voditeljev območja evra in izplačilu kratkoročne premostitvene pomoči Grčiji.

Šele v ponedeljek je namreč slovensko finančno ministrstvo sporočilo, da je bankam Barclays, Credit Agricole, Deutsche Bank in JP Morgan Chase podelilo mandat za organizacijo izdaje nove referenčne serije 10-letnih evrskih obveznic. Kot soorganizatorji izdaje so sodelovale Abanka Vipa, Jefferies in NLB.

Kot je za Bloomberg povedala Gabriele Nopp-Rau iz avstrijske upravljalske družbe Kepler Fonds, ki je sodelovala v avkciji, gre za pošteno ceno zadolžitve, vlagatelje pa privabljajo vse boljši gospodarski temelji države ter ugodnejša slika pri plačilnobilančnem in javnofinančnem položaju.

Gre za drugo zadolžitev letos. Marca je država izdala za milijardo evrov 20-letnih obveznic s kuponsko obrestno mero 1,5 odstotka, zahtevano donosnostjo 1,553 odstotka in z dospelostjo v izplačilo 25. marca 2035. Šlo je za prvo izdajo 20-letnih obveznic sploh, po oceni analitikov pa je bila uspešna.

Takrat so na ministrstvu za finance zatrdili, da je s tem država pokrila potrebe po financiranju državnega proračuna za letos in deloma tudi za prihodnje leto. Država se sicer letos lahko zadolži za skupno malo manj kot štiri milijarde evrov.

STA


Najbolj brano