Slovenija ne bo tožila BiH

Premier Miro Cerar je danes izpostavil, da sta uresničitev sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Ališić o varčevalcih nekdanje Ljubljanske banke in morebitne tožbe za terjatve LB povsem ločeni vprašanji.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Nekateri mediji v regiji so namreč poročali, da je premier Cerar v pogovoru za bosansko-hercegovsko televizijo BHT1, ki bo v celoti objavljen danes, odlomke pa so objavili pred dnevi, dejal, da Slovenija ne bo tožila držav naslednic za stare devizne vloge.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je 16. julija v primeru Ališić in drugi - gre za tri varčevalce iz BiH - proti vsem naslednicam SFRJ razsodilo proti Sloveniji in Srbiji glede starih deviznih vlog v LB oz. Investbanki. V končni pilotni sodbi jima je naložilo, da morata v letu dni najti sistemsko rešitev za izplačilo varčevalcev, ki še niso bili poplačani. Slovenija (in Srbija) mora tako v pol leta, do 16. januarja 2015, pripraviti akcijski načrt za implementacijo sodbe in ga predložiti Odboru ministrov Sveta Evrope, ki nadzira uresničevanje sodb. Do 16. julija 2015 pa mora sprejeti ukrepe, tudi zakonodajne, ki bodo omogočili poplačilo. Slovenija sedaj pripravlja akcijski načrt za implementacijo sodbe.

Na vprašanje, ali bo Slovenija tožila BiH, je namreč odgovoril: "Ne, v zvezi s primerom Ališič in s to Ljubljansko banko ne bomo šli v nobene tožbe. Tukaj je treba odločbo enostavno izvršiti", kaže odlomek iz pogovora, ki ga je pred dnevi objavila TV Slovenija.

Po sestanku koalicije je na vprašanja novinarjev, ali je res, da Slovenija tožb ne bo vložila, danes premier Cerar izpostavil, da mora Slovenija kot država spoštovati odločbo sodišča, v kateri ji je dosodilo izplačilo varčevalcev nekdanje LB, ki še niso bili poplačani.

"Ta odločba bo morala biti izvršena v skladu z zakonskimi pravili in po predhodnih predstavitvah dokazil in drugih podatkih, ki jih bodo morali predložiti tisti, ki bodo tu upravičenci," je pojasnil.

Poudaril pa je, da je to "popolnoma ločeno od drugega vprašanja, na katerega pa nisem odgovarjal v tem kontekstu. To pa je vprašanje, ki zadeva nasledstvena razmerja in druge probleme, ki smo jih v Sloveniji že večkrat jasno izkazali".

"Gre za to, da so takrat tudi drugi dolgovali mnogo LB. Tu pa ni izključeno, da Slovenija ne bo vložila tudi tožb. To se intenzivno preučuje. Kajti tudi naše terjatve morajo biti upoštevane in to je postopek, ki mora potekati ločeno od tega," je dejal.

STA


Najbolj brano