Slovenija se je zadolžila še za milijardo evrov

Republika Slovenija je danes izdala 20-letno referenčno obveznico v višini ene milijarde evrov, je zvečer potrdilo finančno ministrstvo. Zahtevana donosnost je znašala 1,553 odstotka, največji del pa je šel v roke vlagateljem iz Nemčije in Avstrije, Slovenije, Italije in Velike Britanije. Povpraševanje je preseglo 1,3 milijarde evrov.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

LJUBLJANA > Nova slovenska državna obveznica z zapadlostjo 25. marca 2035 je bila prodana s kuponsko obrestno mero 1,5 odstotka in pribitkom 72 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave. To predstavlja donos v višini 1,553 odstotka in pribitek 103,5 bazične točke nad referenčno nemško obveznico z zapadlostjo julija 2034.

Transakcijo so vodile banke Barclays, BNP, Goldman Sachs, SG CIB in UniCredit banka Slovenija, so sporočili s finančnega ministrstva. Na ministrstvu so sicer bolj ali manj potrdili podatke, ki so jih mediji neuradno navajali že danes popoldne.

Novo izdana 20-letna referenčna obveznica predstavlja najdaljšo zapadlost slovenskih državnih obveznic in prav tako najnižjo kuponsko obrestno mero obveznic države, izdanih na mednarodnih dolžniških trgih, so dodali na ministrstvu.

Na ugodno zadolževanje najbolj vplivala Evropska centralna banka

Čeprav so pogoji za zadolževanje izjemno ugodni in je Slovenija z reševanjem bančnega sistema del poti v smeri stabilizacije razmer opravila tudi sama, pa se je treba po njegovem mnenju zavedati, da je na ugodno zadolževanje najbolj vplivala Evropska centralna banka s programom odkupovanja državnih obveznic, je povedal analitik Matej Šimnic iz Alte Invest in dodal: "Zato država nikakor ne sme odlašati s strukturnimi reformami in varčevanjem v javnem sektorju."

Slovenija je tako prvič izdala 20-letne obveznice. Doslej je izdala največ 15-letne obveznice, kar se je zgodilo marca 2011. Na finančnem ministrstvu za zdaj uradne informacije o novi zadolžitvi sicer še ne morejo dati, jo je pa pričakovati v kratkem.

Slovenija je bankam Barclays, BNP Paribas, Goldman Sachs, Societe Generale in Unicredit mandat za organizacijo izdaje obveznic podelila v torek. Kot soorganizatorki sta sodelovali tudi NLB in Abanka Vipa.

Donos na slovenske desetletne obveznice je v zadnjem obdobju na rekordno nizkih vrednostih

Finančni minister Dušan Mramor je minuli teden dejal, da trenutno dober položaj Slovenije na finančnih trgih ni le odraz splošnih dobrih razmer na finančnih trgih, temveč gre vsekakor za to, da je Slovenija z lastnim ukrepanjem bistveno bolj kot druge države znižala donosnost na svoje obveznice.

Donos na slovenske desetletne obveznice je v zadnjem obdobju na rekordno nizkih vrednostih. Po objavi namere o novi zadolžitvi je sicer nekoliko narasel in se danes popoldne na borzi MTS ustavil pri 1,01 odstotka.

Vlada je sicer prejšnji teden sprejela prvo spremembo programa financiranja državnega proračuna za leto 2015 po nedavnem sprejemu rebalansa proračuna. Zaradi povečanja proračunskega primanjkljaja na 1,39 milijarde evrov ter povečanja odplačil glavnic dolga naj bi se država po tem načrtu letos zadolžila za 892,1 milijona evrov. Doslej je predvidevala, da se ji za potrebe financiranja izvrševanja letošnjega proračuna ne bo treba zadolžiti.

V skladu z zakonom o javnih financah je poleg tega dovoljeno tudi predčasno financiranje dela potreb prihodnjega dveletnega obdobja. Kot največji dovoljeni obseg zadolževanja v letu 2015 je tako v programu financiranja proračuna zapisana številka 6,45 milijarde evrov.

Država se je nazadnje zadolžila konec oktobra lani, ko je izdala milijardo evrov sedemletnih obveznic s kuponsko obrestno mero 2,25 odstotka.

STA


Najbolj brano