Slovenija na ameriškem seznamu držav koalicije proti IS

Ameriški State Department je danes objavil seznam okoli 50 držav in organizacij, ki so del mednarodne koalicije proti silam Islamske države (IS) v Iraku in Siriji. Med njimi je tudi Slovenija.

Slovenija je na ameriškem seznamu držav koalicije proti IS Foto: Daniel Novakovic
Slovenija je na ameriškem seznamu držav koalicije proti IS Foto: Daniel Novakovic

NEW YORK > State Department poudarja, da pri koaliciji proti IS ne gre le za vojaške operacije, ampak druge dimenzije boja. To so pomoč partnerjem na terenu, zaustavljanje dotoka teroristov in financ, pomoč pri humanitarni krizi in odvzem legitimnosti sovražni ideologiji IS.

Slovenska policija do zdaj ni prejela prijave ali zaznala sumov, ki bi kazali na spodbujanje ali poveličevanje terorizma oziroma novačenja ter usposabljanja za teroristične dejavnosti, so se na policiji odzvali na poziv Islamske države k ubijanju državljanov držav, ki sodelujejo v mednarodni koaliciji proti tej skupini. Sporočili so, da policija skladno s svojimi pristojnostmi in uveljavljenimi dobrimi praksami na področju učinkovitega odkrivanja in preprečevanja grožnje terorizma in z njim povezanih kaznivih dejanj spremlja tudi področje nasilne radikalizacije in novačenja za potrebe terorizma, vendar do zdaj ni prejela prijave oz. zaznala sumov, ki bi kazali na javno spodbujanje ali poveličevanje terorizma oz. novačenja ter usposabljanja za teroristične dejavnosti. Prav tako pri svojem delu niso zaznali namer posameznikov ali skupin, ki bi načrtovali takšne aktivnosti.

Na koalicijskem seznamu so tudi EU, zveza Nato, Albanija, Avstrija, Nemčija, Francija, Nizozemska, Oman, Združeni arabski emirati, Saudska Arabija, Egipt, Japonska, Litva, Kanada in druge države. Med njimi vse nekdanje jugoslovanske republike s Srbijo in Kosovom vred.

Podporo iraški vladi v boju z IS je v petek izrazil tudi Varnostni svet ZN, ki mu je med zasedanjem predsedoval ameriški državni sekretar John Kerry. Izjava Varnostnega sveta ostro obsoja napade IS in drugih teroristov ter poziva članice ZN naj pomagajo iraški vladi.

Vodja misije ZN v Iraku Nikolaj Mladenov je poročal, da Irak potrebuje mednarodno pomoč za obnovo varnosti na svojem ozemlju, katerega precejšnji del je pod nadzorom IS. Mladenov je dejal, da IS s svojo ideologijo sovraštva, strahu in nihilizma predstavlja jasno grožnjo regionalni in mednarodni varnosti ter ogroža obstoj države Irak.

STA


Najbolj brano