Slovenija med državami z dražjim bencinom

Analiza cen bencina v 61 državah sveta, ki jo je opravila tiskovna agencija Bloomberg, Slovenijo uvršča na 18. mesto. Analiza obenem ugotavlja, da v primerjavi z državljani drugih držav Slovenci tega stroška ne občutijo tako zelo kot Hrvati in Madžari.

Analiza cen bencina v 61 državah sveta, ki jo je opravila tiskovna agencija Bloomberg, Slovenijo uvršča na 18. mesto.
Analiza cen bencina v 61 državah sveta, ki jo je opravila tiskovna agencija Bloomberg, Slovenijo uvršča na 18. mesto.  

NEW YORK > Slovenci so v času opravljanja raziskave pred nekaj tedni za bencin plačevali 6,73 dolarja za galono (3,8 litra) bencina. Povprečni dnevni dohodek Slovenca je bil 66 dolarjev (53,3 evra), kar pomeni, da je za galono odštel deset odstotkov zaslužka.

Cena za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je v Sloveniji sicer trenutno pri 1,403 evra, cena za liter 100-oktanskega bencina pa pri 1,434 evra.

Najdražji bencin na svetu je na Norveškem, ki je z nafto med najbogatejšimi državami sveta. Vendar pa Norveška dobiček od nafte porablja za socialne programe in infrastrukturo.

Na Norveškem največji delež električnih vozil na svetu

Poleg tega povprečnemu Norvežanu ni problem odšteti 9,26 dolarja za galono, ker njegov dnevni zaslužek znaša 272 dolarjev in ga za galono tako nameni le 3,4 odstotka.

Norveška prav tako gleda naprej in ima kljub poplavi nafte največji delež električnih avtomobilov na svetu. Letos električni avtomobili ustvarjajo 15 odstotkov celotne tamkajšnje avtomobilske prodaje.

Najcenejši bencin je v Venezueli, kjer stane le štiri cente na galono. V ZDA bencin stane 2,93 dolarja na galono, povprečni dnevni zaslužek pa 150 dolarjev.

Američani bodo zaradi padanja cen bencina letos prihranili povprečno 500 dolarjev. Le v 11 državah na svetu je treba za galono odšteti manjši delež dnevnega zaslužka kot v ZDA.

Hrvaška na 28. mestu

Na Hrvaškem je za galono treba odšteti 6,19 dolarja, kar državo po ceni uvršča na 28. mesto. Vendar pa Hrvate plačevanje za bencin boli bolj, saj je tamkajšnji povprečni dnevni dohodek 37 dolarjev in je tako za galono potrebno odšteti 17 odstotkov dohodka.

Madžarska je po ceni bencina s 5,8 dolarja za galono na 33. mestu, po deležu dnevnega zaslužka pa blizu Hrvaške, saj je za galono treba odšteti 16 odstotkov od 36 dolarjev povprečnega dnevnega zaslužka.

Avstrijci prav tako plačujejo manj za bencin kot Slovenci, in sicer 6,44 dolarja za galono. Povprečno na dan zaslužijo kar 140 dolarjev in za galono odštejejo le 4,6 odstotka dohodka.

Najdražja slovenska soseda glede na ceno bencina je Italija, kjer galona stane 8,11 dolarja, kar jo po ceni uvršča na visoko četrto mesto. Za galono pa morajo Italijani odšteti 8,3 odstotka od 97 dolarjev dnevnega zaslužka.

STA


Najbolj brano