Slovenija lani z rekordno nizko energetsko odvisnostjo

Slovenija je lani z lastnimi viri zadovoljila 56 odstotkov potreb po energiji, k čemur sta prispevala izredna hidrologija in s tem povezana rekordna proizvodnja elektrike v hidroelektrarnah ter neprekinjeno delovanje jedrske elektrarne. Tako je bila lani energetska odvisnost države rekordno nizka, 44-odstotna, je danes objavil statistični urad.

V strukturi oskrbe z energijo so tudi lani prevladovali naftni 
proizvodi, katerih delež je bil 33-odstoten. Delež jedrske 
energije je bil 24-odstoten, delež energije iz obnovljivih virov 
19-odstoten, delež premoga 15-odstoten in delež zemeljskega plina devetodstoten. Foto: Leo Caharija
V strukturi oskrbe z energijo so tudi lani prevladovali naftni proizvodi, katerih delež je bil 33-odstoten. Delež jedrske energije je bil 24-odstoten, delež energije iz obnovljivih virov 19-odstoten, delež premoga 15-odstoten in delež zemeljskega plina devetodstoten. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Proizvodnja v hidroelektrarna je bila lani za 32 odstotkov višja kot leta 2013 in dvakrat višja kot v sušnem letu 2003. Nuklearna elektrarna Krško je lani proizvedla 20 odstotkov več električne energije kot leto prej.

Celotna proizvodnja primarne energije v Sloveniji je v letu 2014 znašala 3,7 milijona ton naftnega ekvivalenta, kar je pet odstotkov več kot v letu 2013. Poleg proizvodnje hidroenergije in jedrske energije se je zvišala tudi proizvodnja energije iz obnovljivih virov.

V strukturi oskrbe z energijo so tudi lani prevladovali naftni proizvodi, katerih delež je bil 33-odstoten. Delež jedrske energije je bil 24-odstoten, delež energije iz obnovljivih virov 19-odstoten, delež premoga 15-odstoten in delež zemeljskega plina devetodstoten.

STA


Najbolj brano