Slovenija lani z 2,6-odstotno gospodarsko rastjo

Slovenija je lani po prvih ocenah statističnega urada realno zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast. V zadnjem lanskem četrtletju se je bruto domači proizvod (BDP) v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2013 zvišal za 2,4 odstotka.

LJUBLJANA > BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, ki jih za primerjave znotraj EU uporablja evropski statistični urad Eurostat, se je lani zvišal za 2,4 odstotka.

V Sloveniji je stopnja brezposelnosti po anketi o delovni sili v zadnjem četrtletju lani znašala 9,6 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več kot v četrtletju pred tem, je objavil državni statistični urad. Razmere na trgu dela so se poslabšale: število delovno aktivnih se je znižalo, število brezposelnih zvišalo, več je bilo tudi neaktivnih.

V zadnjem lanskem četrtletju se je popravljen BDP v primerjavi s tretjim lanskim četrtletjem zvišal za 0,3 odstotka, v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2013 pa za dva odstotka.

Slovenija je februarja na mesečni ravni zabeležila 0,2-odstotno inflacijo, na letni ravni pa znova deflacijo, in sicer 0,4-odstotno, je danes objavil statistični urad. K padcu cen na letni ravni so najbolj pripomogli cenejši naftni derivati, tekoča goriva so bila za 16,8 odstotka cenejša kot februarja lani, pogonska goriva pa za 11,2 odstotka.

Glavni generator gospodarske rasti je bil izvoz, ki je v vseh četrtletjih pozitivno vplival na rast, in to v vsakem četrtletju bolj. Se je pa v zadnjem četrtletju upočasnilo domače povpraševanje.

Izvoz se je v zadnjem četrtletju povečal za 8,4 odstotka, predvsem zaradi večjega izvoza blaga, ki je porasel za 9,5 odstotka, pri tem najbolj izvoz motornih vozil. Izvoz proizvodov se je v celotnem letu 2014 povečal za 6,3 odstotka.

Uvoz je v zadnjem četrtletju porasel za 3,3 odstotka. Povečal se je predvsem uvoz motornih vozil ter delov in opreme za motorna vozila. V celotnem letu 2014 se je uvoz povečal za 4,1 odstotka.

Domače trošenje se je v zadnjem četrtletju zmanjšalo za 1,6 odstotka. Na domače trošenje je negativno vplivalo manjše investicijsko trošenje. V celotnem letu 2014 se je domača potrošnja povečala za 0,8 odstotka.

STA


Najbolj brano