Slovenija izgubila arbitražo zaradi Neka; plačati mora 40 milijonov evrov

Slovenija je izgubila arbitražni postopek zaradi nedobavljene električne energije Hrvaški iz Neka v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003. Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov (ICSID) s sedežem v Washingtonu je odločil, da mora Slovenija hrvaškemu partnerju po pisanju hrvaške HRT povrniti več kot 40 milijonov evrov.

Slovenija je izgubila arbitražo zaradi Neka. Hrvaški  družbi 
Hrvatska elektroprivreda mora plačati  40 milijonov evrov. Foto: Martin Kerin
Slovenija je izgubila arbitražo zaradi Neka. Hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda mora plačati 40 milijonov evrov. Foto: Martin Kerin

LJUBLJANA, WASHINGTON > ICSID je odločil, da mora Slovenija hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) plačati zaradi kršitve dogovora o dobavi elektrike iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) plačati 19,987 milijona evrov. Poleg tega mora, kot je razvidno iz odločitve, objavljene na spletni strani ICSID, povrniti tudi obresti od 1. julija 2002 do dneva poplačila, in sicer polletno po obrestni meri Euribor + dva odstotka.

Hkrati mora Slovenija plačati stroške postopka v višini 10 milijonov dolarjev s pripadajočimi obresti od dneva sodbe, torej 17. decembra, do dneva plačila, ravno tako polletno po obrestni meri Euribor + dva odstotka.

Po poročanju hrvaške javne televizije HRT naj bi to skupaj zneslo več kot 40 milijonov evrov.

HEP je pri ICSID arbitražni postopek sprožil novembra 2005, ker da Slovenija Hrvaški v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003 ni dobavljala elektrike iz Neka in je zato zahtevala odškodnino. Slovenija je v postopku poudarjala, da je HEP v letu 2002 dvakrat ponudila električno energijo iz Neka, kar pa je HEP obakrat zavrnil.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sodbe danes ob robu delovnega obiska na mariborskem letališču ni želel komentirati, potrdil je le, da so bili z zadevo seznanjeni v četrtek in da vse skupaj še preučujejo odvetniki. Hkrati izdelujejo natančne izračune, koliko bo treba plačati.

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je zadovoljen z izidom arbitražnega postopka v Washingtonu. “To je dokaz, da je Slovenija ravnala protipravno in bo morala izplačati 40 milijonov evrov hrvaškemu elektrogospodarstvu. Pokazalo se je tudi, da lahko zaščitimo hrvaška strateška podjetja in strateške nacionalne interese z arbitražnim postopkom, če že ne obstaja nobena druga možnost”, je izjavil Vrdoljak.

Poudaril je, da gre za prvo zmago Hepa ter da poteka še nekaj zelo atraktivnih arbitražnih postopkov, za katere je prepričan, da bodo rešeni v prid Hrvaški. Hrvaška namreč vodi več postopkov na različnih arbitražnih sodiščih z madžarskim Molom zaradi spora o poslovanju in upravljavskih pravicah v Ini. Enega je proti Ini sprožilo tudi madžarsko podjetje, prav tako na ICSID.

STA


Najbolj brano