Slovenija in Kitajska za tesnejše sodelovanje na področju gozdarstva

Slovenija in Kitajska sta ob robu srečanja ASEM (Asia-Europe Meeting) danes na gradu Strmol podpisali memorandum o soglasju o sodelovanju med državama v gozdarstvu.

Miha Marenče in Liu Dongsheng  Foto: Wikipedia
Miha Marenče in Liu Dongsheng  Foto: Wikipedia

CERKLJE NA GORENJSKEM > Memorandum pomeni poglobitev sodelovanja v gozdarstvu, predvsem pri izmenjavi dobrih praks, odprte pa so tudi možnost za sodelovanje v celotni gozdno-lesni verigi.

Memorandum o soglasju o sodelovanju v gozdarstvu sta sklenila predstavnika državnih institucij obeh držav. S slovenske strani je bil podpisnik memoranduma državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče, s kitajske strani pa namestnik direktorja Državne uprave za gozdove Ljudske republike Kitajske Liu Dongsheng.

Podpisnika sta pred tem na dvostranskem srečanju razpravljala o možnostih bodočega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko. “Gotovo so možnosti na področju dobrih praks in izmenjave informacij, verjetno pa je odprtih tudi veliko priložnosti za sodelovanje v celotni gozdno-lesni verigi, tudi lesno-predelovalni industriji, kjer nam lahko Kitajska pomaga s svojimi investicijami, izkušnjami in trgom,” je izpostavil Marenče.

TudiLiu Dongshengje prepričan, da imata Kitajska in Slovenija velik potencial za prihodnje sodelovanje na področju gozdarstva. Tako vlada kot civilna družba sta že vzpostavili podlago za sodelovanje, memorandum pa lahko po njegovem mnenju prispeva h konkretizaciji sodelovanja s posebnimi projekti in poglabljanjem bilateralnih odnosov.

Memorandum tako potrjuje poglobitev sodelovanja v gozdarstvu, spodbuja sodelovanje gozdarskih izobraževalnih in raziskovalnih inštitucij obeh držav ter odpira možnosti multilateralnih oblik sodelovanja. Slovenija in Kitajska sta letos še skupaj pripravili ASEM srečanje na temo trajnostnega upravljanja z gozdovi, ki danes poteka na Brdu pri Kranju.

Srečanja, ki je eden ključnih dogodkov letošnjega tedna gozdov, se udeležuje od 50 do 60 delegatov iz več kot 20 evropskih in azijskih držav. Na konferenci posamezne države prikazujejo svoje stanje gozdarstva in upravljanja z gozdovi ter si izmenjujejo informacije. V torek se bodo udeleženci konference odpravili na izlet proti Notranjski, kjer jim želi Slovenija pokazati svoje dobre prakse v gozdarstvu.

“Gozdarstvo je eno od področij, ki je za Slovenijo izrednega pomena,” je poudaril Marenče in dodal, da v tednu gozdov številne organizacije, ki so posredno ali neposredno vključene v gozdarstvo, organizirajo različne dogodke. Namen tedna gozdov pa je javnost ozavestiti o pomenu gozdov.

STA


Najbolj brano