Slovenija in Italija napredujeta glede skupne zaščite terana

Predstavniki slovenskega in italijanskega ministrstva za kmetijstvo, dežele Furlanija-Julijska krajina ter pridelovalci terana z obeh strani meje so se danes v Trstu dogovorili, da bodo za zaščito terana predlagali vključitev celotne kraške planote in da bodo čezmejno zaščito uredili po slovenskem pravilniku.

TRST > Kot je po današnjem srečanju - enem od srečanj za izvedbo novembrskega dogovora med ministroma Dejanom Židanom in Maurizijem Martino - povedala državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanja Strniša, so se strinjali, da bodo pri zaščiti mejo območja razširili tako, da bo vključena celotna planota Kras, tudi del v Italiji, in da je treba zagotoviti ekskluzivno uporabo imena teran le za vino, pridelano na tej planoti, ne morda širše v regiji.

Strinjali so se tudi, da bodo čezmejno zaščito predlagali po slovenskem pravilniku. Zadevo naj bi na tehnični ravni dorekli v dveh mesecih, do novega srečanja, ki je predvideno konec marca.

S takšnim pristopom so po besedah državne sekretarke soglašali so tudi pridelovalci z obeh strani meje, ki bodo pri svojih organih - slovenski v Sloveniji, italijanski pa v Italiji - sprožili postopke za zaščito tega vina.

Strniša pričakuje, da bi se lahko postopki v obeh državah končali do konca leta, nato pa bi podali skupno vlogo pri Evropski komisiji.

"Ves projekt vidimo kot novo stopnjo v pri čezmejnem sodelovanju, predvsem pa je lahko to zgled dobrega sodelovanja med dvema sosednjima država v korist ljudem na obeh straneh meje," je bila zadovoljna Strniša.

STA


Najbolj brano