Slovenija enotno naprej, Hrvaška pa enotno nazaj

Odbor DZ za zunanjo politiko bo danes razpravljal, po kakšnem postopku naj Slovenija čim hitreje pride do novega člana arbitražnega sodišča. Če bo obveljalo, da ga lahko imenuje kar vlada, bi lahko ime novega arbitra dobili že v sredo.

Premier Miro Cerar (v sredini) je včeraj na sestanek povabil 
vodje političnih strank.  Foto: STA
Premier Miro Cerar (v sredini) je včeraj na sestanek povabil vodje političnih strank.  Foto: STA

LJUBLJANA >Premier Miro Cerar je po včerajšnjem sestanku s predstavniki parlamentarnih strank izpostavil predvsem konstruktivnost in enotnost vseh za to, da bi Slovenija v določenem 15-dnevnem roku izpeljala postopek imenovanja novega člana arbitražnega sodišča.

Imenovanje kar na vladi?

Odbor za zunanjo politiko, ki se bo sestal že danes dopoldne, bo razpravljal o postopku, po katerem naj Slovenija imenuje novega arbitra. Časa za to, da bi se država držala zakona, ki ga uporablja za imenovanje članov mednarodnih sodišč, ni. Po tem zakonu mora namreč zgolj razpis, na katerega bi se lahko prijavili novi kandidati, trajati 15 dni. Možnosti, kako prehiteti čas, naj bi bilo dve: državni zbor lahko po hitrem postopku spremeni zakon ali pa novega kandidata imenuje kar vlada, sklicujoč se na arbitražni sporazum, ki da je hierarhično nad domačo zakonodajo. Neposredna uporaba arbitražnega sporazuma bi pomenila dodatno krepitev mesta tega sporazuma v slovenskem in mednarodnem pravnem redu, je prepričan predsednik DZ Milan Brglez.

Na včerajšnjem sestanku pri premierju ni bilo Karla Erjavca, ki bi za omizje lahko sedel v dveh vlogah: kot minister za zunanje zadeve in kot predsednik Desusa. Erjavec se je po izbruhu afere, povezane z arbitražo, zavil v molk. Zanesljivih podatkov, ali je še vedno na dopustu v tujini, ni. V četrtek ga ni bilo na sejo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, včeraj ne na sestanek predstavnikov parlamentarnih strank s predsednikom vlade. Danes je Erjavec med vabljenimi na zaprto sejo odbora za zunanjo politiko.

Neuradno naj bi imele politične stranke do ponedeljka čas, da predlagajo svoje kandidate, v torek bi se nato predstavniki strank spet zbrali pri Cerarju in se uskladili o skupnem kandidatu, v sredo pa naj bi novega kandidata - če se bo odbor DZ danes odločil za takšen postopek - že potrdila vlada.

Tudi predstavniki drugih strank so po sestanku izpostavljali enotnost slovenske politike, da imenuje novega arbitra. Če bi se o arbitru uskladili, NSi ne bi nasprotovala njegovemu imenovanju kar na vladi, je pojasnila predsednica te stranke Ljudmila Novak, medtem ko je podpredsednica SDS Alenka Jeraj napovedala, da se bodo v njeni stranki o tem, ali lahko arbitra imenuje le vlada, še odločili.

Beseda pa včeraj ni tekla o odgovornosti ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca. “Pride na vrsto kasneje,” je Erjavcu napovedala Jerajeva.

Hrvaška za odstop od sporazuma

Dogodki so se včeraj razvijali tudi na Hrvaškem. Včeraj so sosedje o svojem videnju zapleta pisno obvestili arbitražno sodišče. Poslali naj bi mu spletne povezave na posnetke spornih telefonskih pogovorov in tudi prevode transkriptov. Hrvaška stran tudi vse glasneje ponavlja, da se bo odrekla arbitražnemu sporazumu.

Tamkajšnja vlada je včeraj zahtevala sklic izredne seje sabora. Seja se bo začela v sredo, na njej pa bodo razpravljali o prihodnosti arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Predlaganih sklepov še ni, saj se bodo tudi na Hrvaškem na to temo v ponedeljek sestale parlamentarne stranke.

JANA KREBELJ


Najbolj brano