Slovenija bo v Bruslju prejela evropsko nagrado za prometno varnost

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič bo danes v Bruslju v imenu Slovenije sprejel evropsko nagrado za varnost v cestnem prometu PIN. “Slovenija si zasluži ogromno pohvalo za predanost ciljem, ustanovitev agencije, namenjene varnosti na cesti, in celovitega akcijskega načrta,” so zapisali v Evropskem svetu za varnost prometa.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

BRUSELJ, LJUBLJANA > Slovenija je od leta 2001 na letni ravni zmanjšala število smrti na cesti za 61 odstotkov, vendar pa ima pred sabo še veliko dela, če se želi pridružiti najboljšim, je dejal vodja sveta za prometno varnost Antonio Avenoso.

Ob podelitvi nagrade bodo predstavili tudi poročilo sveta o evropskem napredku pri prometni varnosti. Na evropski ravni so lani zabeležili 25.845 smrti na cestah, kar je le 0,6 odstotka manj kot leto prej in najmanjše zmanjšanje od leta 2001.

Če bi v EU želeli doseči cilj prepolovitve smrti od leta 2010 do 2020, bi se moralo število vsako leto zmanjšati za skoraj osem odstotkov, so zapisali.

Najslabše so se odrezale Latvija, Slovaška in Bolgarija, med 12 državami, kjer se je število smrti povišalo, pa so med drugim tudi Francija, Irska, Nemčija in Velika Britanija.

Po drugi strani pa v sporočilu poudarjajo Hrvaško, Slovenijo, Finsko, Grčijo, Luksemburg in Malto, kjer se je število smrti znižalo za okoli 10 odstotkov ali več.

Lani je v državah EU na milijon prebivalcev na cestah v povprečju umrlo 51 ljudi. Največ jih je umrlo v Latviji, Romuniji, Bolgariji, Litvi in na Poljskem, najmanj pa na Malti, Švedskem in na Norveškem ter v Veliki Britaniji. Slovenija se po številu smrti na milijon prebivalcev uvršča v evropsko povprečje.

Število resno poškodovanih se je v 23 državah EU, ki ločijo med resnimi in lahkimi poškodbami, lani v primerjavi z letom 2013 celo povečalo, in sicer za tri odstotke. Policisti so zabeležili resne poškodbe pri 203.500 ljudeh.

Od leta 2001 so evropske države število smrti v povprečju zmanjšale za 53 odstotkov, v najboljšo skupino pa se poleg Slovenije na petem mestu uvrščajo še Španija, Portugalska, Litva, Latvija in Estonija. Na dnu lestvice so Poljska, Bolgarija, Malta in Romunija.

Iz AMZS so sporočili, da nagrada predstavlja nedvomno priznanje celotni Sloveniji, še posebej vsem vladnim in nevladnim organizacijam, ki delujejo na tem področju. Na drugi strani pa priznanje predstavlja veliko odgovornost ter izziv za vzdrževanje in izboljšanje sistema in stopnje varnosti najodgovornejših nosilcev oblasti Slovenije.

Zato v AMZS pozivajo vse pristojne, da naredijo vse, da bo Slovenija z učinkovitim delovanjem sistema zagotavljala in izpopolnjevala to raven varnosti. V AMZS si zato želijo, da kvantitativne aktivnosti zamenjajo s tistimi, ki bodo za seboj nosile merljive in kakovostne rezultate.

STA


Najbolj brano