Slovenija bi Palestino priznala s še kakšno evropsko državo

Zunanji minister Karl Erjavec in njegov belgijski kolega Didier Reynders sta danes v Ljubljani potrdila odlične odnose med državama, za kar je belgijski gost Erjavcu danes podelil tudi visoko belgijsko državno odlikovanje.

Belgijski zunanji minister Didier Reynders je Karlu  Erjavcu 
danes podelil visoko belgijsko državno odlikovanje. Foto: STA
Belgijski zunanji minister Didier Reynders je Karlu Erjavcu danes podelil visoko belgijsko državno odlikovanje. Foto: STA

LJUBLJANA > Med drugim sta se posvetila tudi položaju na Zahodnem Balkanu in vprašanju priznanja palestinske države.

Glede slednjega vprašanja sta se zunanja ministra Slovenije in Belgije na skupni novinarski konferenci po srečanju zavzela za nadaljevanje mirovnega procesa med Izraelom in Palestinci. Karl Erjavec je pri tem napovedal, da bo naslednji teden vlada obravnavala predlog za priznanje Palestine skupaj s še kako evropsko državo, če pa tega ne bo mogoče doseči na evropski ravni, bo Slovenija Palestino priznala sama do konca leta.

Spoštovanje mirovnega dogovora iz Minska

Belgijski minister Didier Reynders glede tega vprašanja ni bil tako odločen, je pa pojasnil, da je belgijski parlament že podprl priznanje Palestine, a da je zdaj to odgovornost belgijske vlade, kdaj se bo za to odločila. Ocena stanja pa bo opravljena konec leta, je napovedal Reynders.

Posvetila sta se tudi ukrajinski krizi in se zavzela za spoštovanje mirovnega dogovora iz Minska. Reynders se bo v četrtek v Moskvi srečal tudi z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, da bi se, kot je povedal, iz prve roke prepričal, kako pri spoštovanju dogovora iz Minska lahko pomaga tudi Evropa.

Glede sankcij proti Rusiji sta se strinjala, da je osnovni namen teh sankcij zmanjševanje napetosti na vzhodu Ukrajine in da če bodo zunanji ministri članic EU ugotovili, da se dogovor iz Minska realno spoštuje, se bodo sankcije lahko tudi zmanjšale ali ukinile.

Med Slovenijo in Belgijo za približno 700 milijonov evrov blagovne menjave

Ministra sta se zavzela tudi za napredovanje držav Zahodnega Balkana na njihovi poti proti evro-atlantskim integracijam. Reynders, ki je v Ljubljano prišel po obisku Sarajeva in Skopja, je izpostavil, da je ta napredek nujen, Erjavec pa je pri tem pohvalil predvsem napredek Črne gore na poti v Nato.

Izpostavila sta tudi dobre gospodarske odnose med Slovenijo in Belgijo. Državi imata trenutno za približno 700 milijonov evrov blagovne menjave, ministra pa sta se zavzela za še večjo krepitev sodelovanja na ravni podjetij. Zavzela sta se tudi za skupni nastop na trgih v regiji, je povedal Reynders.

Erjavcu belgijsko državno odlikovanje

Belgijski minister pa je v imenu belgijskega kralja ministru Erjavcu izročil tudi belgijsko državno odlikovanje Veliki častnik reda krone za njegov prispevek k odličnim odnosom med državama in tudi zaradi njegove “belgijske zgodovine”, saj je Erjavec v Belgiji odraščal.

Erjavec se je nato belgijskemu gostu v francoščini zahvalil za izkazano čast in dejal, da je to zdaj še dodatna odgovornost zanj za krepitev dvostranskih odnosov med državama. Hkrati je izrazil upanje, da bo Slovenijo še letos obiskal tudi belgijski kraljevi par.

Belgijskega zunanjega ministra je danes na njegovem delovnem obisku v Ljubljani sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, sprejel pa ga bo tudi premier Miro Cerar.

STA


Najbolj brano