Slovenija Grčiji pošilja prvi del materialne pomoči za migrante

Uprava za zaščito in reševanje (URSZR) bo danes odpremila prvi del materialne pomoči za migrante in begunce v Grčiji. Po besedah generalnega direktorja URSZR Darka Buta je celotne pomoči 80 ton oziroma za 13 priklopnih tovornih vozil, njena vrednost pa znaša 1,05 milijona evrov. Naslednji del bodo odpremili v ponedeljek.

Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar
Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Darko But je pojasnil, da URSZR pozorno spremlja vsa povpraševanja, ki prihajajo prek evropskega mehanizma civilne zaščite, in se na podlagi tega odloča, kakšno pomoč lahko pošlje. “Predvsem pa moramo še vedno skrbeti tudi za primer, da bi se begunski tok v Sloveniji ponovno pojavil. Tako določene rezerve v državi še vedno ostajajo,” je dejal But.

Po njegovih besedah nastanitvene centre v državi ukinjajo skladno s potekom pogodb. “Na skupnih sestankih z ministrstvom za notranje zadeve na širši operativni skupini se odločamo, kateri center se bo zmanjšal ali ukinil. Trenutno so centri še vedno v Lendavi, Dobovi, Šentilju, na Vrhniki in v Logatcu,” je pojasnil But.

Na dogodku je bil prisoten tudi grški veleposlanik v Sloveniji Nikolas Protonotarios. Poudaril je, da Grčija pomoč Slovenije močno ceni. “Slovenija in Grčija sta že na začetku krize ugotovili, da lahko Evropska unija begunsko krizo reši le s pomočjo medsebojnega sodelovanja in rešitev na evropskem nivoju. Tega ni mogoče doseči le z bilateralnim sodelovanjem, ampak tudi z zavedanjem nujnosti delitve bremen,” je dejal Protonotarios.

Poudaril je, da je ta materialna pomoč praktičen primer, kako Slovenija pomaga pri soočanju z begunsko krizo, ki je trenutno najbolj prisotna v Grčiji.

Slovenija pomoč pošilja na podlagi sklepa vlade, da bo pomagala Grčiji na podlagi prošnje za pomoč pri nastanitvi in oskrbi beguncev prek mehanizma civilne zaščite EU iz državnih rezerv zaščite in reševanja ter iz prejetih donacij.

Slovenija bo pomoč poslala v obliki postelj, odej, šotora za prvo pomoč, grelnikov za šotore, podlog za spanje, dežnih plaščev, gumijastih škornjev, otroških plenic, spalnih podlog, spalnih vreč in šotorov različnih dimenzij.

Pred dnevi so v uradu vlade za komuniciranje (Ukom) pojasnili, da je bila “Slovenija v migrantski situaciji na zaprosilo za mednarodno pomoč deležna pomoči številnih držav. Zaradi spremenjenih razmer v Sloveniji, ki je na vrhuncu migrantske krize na svojem ozemlju morala oskrbeti tudi do 15.000 oseb dnevno, je ostal določen del prejete pomoči neizkoriščen”.

Vlada je sprejela tudi sklep, da se za popolnitev oziroma dopolnitev materialnih sredstev v državnih rezervah materialno-tehničnih sredstev zaščite in reševanja ter za prevozne stroške iz sredstev proračunske rezervacije za množične migracije zagotovi 495.400 evrov.

STA


Najbolj brano