Slovenija je lani od turistov dobila dve milijardi evrov

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes v Mariboru sestal na delovnem sestanku s hrvaškim ministrom za turizem Darkom Lorencinom.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko 
Počivalšek se je danes v Mariboru sestal na delovnem 
sestanku s hrvaškim ministrom za turizem Darkom Lorencinom Foto: STA
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes v Mariboru sestal na delovnem sestanku s hrvaškim ministrom za turizem Darkom Lorencinom Foto: STA

MARIBOR > Kot je po srečanju povedal Zdravko Počivalšek, sta z Darkom Lorencinom med drugim razpravljala o priložnostih skupnega sodelovanja na področju turizma in o skupni promociji na oddaljenih trgih.

Ministra sta izrazila zadovoljstvo zaradi sodelovanja pri skupnih promocijah na tretjih trgih. Počivalšek je izpostavil predvsem bolj oddaljene trge, kot so Japonska, Kitajska, Indija in Južna Amerika, kjer obe državi že zdaj vidijo kot skupno destinacijo.

Ministra sta hkrati ocenila minulo turistično sezono v obeh državah ter trende, ki jih čakajo letos, ter se dogovorila o sodelovanju na nekaterih pomembnih dogodkih v obeh državah. Hrvaška bo tako med drugim gostila zasedanje Svetovne turistične organizacije v Rovinju, na Bledu pa bo potekal strateški forum in srečanje 16+1.

Tri milijarde evrov medsebojne menjave

Govorila sta še o možnostih čezmejnega sodelovanja, Počivalšek pa je še poudaril, da je Hrvaška tako na turističnem kot na gospodarskem področju v celoti pomembna partnerica Slovenije, saj z njo ustvarimo skoraj tri milijarde evrov medsebojne menjave, kar Hrvaško uvršča na četrto mesto.

Hrvaški minister Lorencin je dodal, da so govorili tudi sodelovanju obeh turističnih organizacij in o tem, kako še izboljšati tudi medsebojni turistični obisk. Izmenjali so izkušnje na področju zakonodaje s področja turizma, saj na Hrvaškem trenutno pripravljajo nekatere novosti glede sistema in financiranja turističnih skupnosti, skupaj pa bodo domače in tuje investitorje pozvali k nadaljnjemu vlaganju v hrvaški in slovenski turizem.

Hrvaška s turizmom ustvari 7,4 milijarde evra, kar je skoraj 17 odstotkov BDP

“Hrvaška je privatizirale velik del svojega turizma, imamo pa še nekaj pomembnih ciljev na tem področju. Ker je Slovenija za nas drugi najpomembnejši trg, verjamemo, da obstajajo tudi slovenski investitorji, ki jih zanimajo vlaganja v hrvaški turizem,” je še dodal Lorencin.

Hrvaška s turizmom ustvari 7,4 milijarde evrov letno, kar je skoraj 17 odstotkov BDP, ta delež pa zadnjih osem let stalno narašča. Lani so zabeležili 13 milijonov gostov, od teh skoraj 1,2 milijona Slovencev, kar nas uvršča na drugo mesto za Nemci. Leta 2014 so naši južni sosedi ustvarili 74 milijonov nočitev, od tega 7,7 milijona s strani Slovencev.
Slovenija v primerjavi s Hrvaško beleži precej nižje številke, saj je lani od tujcev pobrala dve milijardi evrov, kar predstavlja 12,7 odstotka BDP. Najpomembnejši gostje so še vedno Italijani, Avstrijci in Nemci, medtem ko so Hrvati na šestem mestu in letno ustvarijo nekaj manj kot 300.000 nočitev.

“Verjamem, da imamo tukaj še kar nekaj rezerv, predvsem na področju naših paradnih turističnih konjev, torej termalnih zdravilišč, smučarskih gorskih centrov, obale in mest. Na nek način sta naša trga komplementarna, saj nimamo resne neposredne konkurence njihovi obali, smo pa oboji dosegli dobre rezultate tam, kjer sodelujemo,” je še dodal minister Počivalšek.

STA


Najbolj brano