Slovenci zadovoljni, a spet ne preveč

Družba Valicon je znova potipala utrip Slovenk in Slovencev ter ugotovila, da smo s stanjem v slovenski družbi resda bolj zadovoljni, a je nezadovoljnih kljub temu bistveno več kot zadovoljnih. In niti osebna sreča trendu rasti zadovoljstva (še) ne sledi z enakim tempom. Osebno razpoloženje prebivalcev je nekoliko boljše, a še vedno pod ravnijo iz “vstajniškega” decembra 2012.

Trend zadovoljstva s stanjem v slovenski družbi narašča, 
vendar je razkorak med zadovoljnimi in nezadovoljnimi še 
vedno velik. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Trend zadovoljstva s stanjem v slovenski družbi narašča, vendar je razkorak med zadovoljnimi in nezadovoljnimi še vedno velik. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Raziskava Ogledalo Slovenije občasno meri zadovoljstvo prebivalcev s “splošnim stanjem” v Sloveniji, pričakovanja glede nadaljnjega razvoja dogodkov, oceno osebne sreče in osebno razpoloženje glede prihodnosti.

Na tokratno oceno splošnega zadovoljstva s stanjem v slovenski družbi naj bi imeli pozitiven vpliv nedavni ukrepi vlade, menijo v Valiconu. V meritvi so namreč zaznali nadaljevanje pozitivnega trenda rasti zadovoljstva s stanjem v slovenski družbi. Hkrati je manj tistih, ki s stanjem niso ali sploh niso zadovoljni. Vendar je razkorak med zadovoljnimi in nezadovoljnimi še vedno zelo velik, saj na vsakega zadovoljnega pridejo trije in pol nezadovoljni. V raziskavi so prav tako ugotovili, da je med zadovoljnimi delež zelo zadovoljnih izredno nizek, le dober odstotek, medtem ko je zelo nezadovoljnih še vedno več kot petina (23 odstotkov).

Osebno razpoloženje prebivalcev ne sledi siceršnji rasti ocene zadovoljstva s stanjem v slovenski družbi. Delež tistih, ki se opredelijo kot “zelo srečni”, ostaja izrazito nizek, in še ne dosega rezultata iz decembra 2012, delež tistih, ki zase pravijo, da “sploh niso srečni”, pa se le znižuje in približuje ravni iz decembra 2012. Vseh, ki se označujejo za srečne ali zelo srečne je tako še vedno manj kot polovica (slabih 47 odstotkov), delež še vedno precej zaostaja za letom 2012 (dobrih 58 odstotkov).

“Napoved razdelitve nekaj evrov od bolj premožnih k manj premožnim in vrnitev dela prostega dneva sta očitno imeli določen vpliv na oceno splošnega zadovoljstva, morda tudi na osebno srečo prebivalcev, saj sta se oba indikatorja kratkoročno obrnila v pozitivno smer, toda za dolgoročen obrat ali celo preboj na obeh indikatorjih, bo potrebno veliko več kot to,” meni Andraž Zorko, analitik družbenih in političnih razmer iz družbe Valicon.

Anketo so izvedli februarja v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si, sodelovalo pa je 1016 anketirancev. Rezultati so reprezentativni za slovensko spletno populacijo od 18 do 65 let, in sicer po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. AP


Najbolj brano