Slovenci so Hrvatom rešili julij

Šestkilometska kolona od Kastelca proti Kopru, tri ure čakanja za vstop na Hrvaško na mejnih prehodih Dragonja in Starod, zaradi pregostega prometa občasno zapiranje predora Dekani ... to so prometna obvestila minule sobote, ki prav nič ne kažejo v prid julijski hrvaški statistiki, da so imeli letos v hrvaški Istri za desetino manj gostov kot lani. Največ tujih gostov je k južnim sosedom prišlo - iz Slovenije.

Šestkilometrska kolona od Kastelca do Kopra in naprej do Šmarij in mejnega prehoda Dragonja - v soboto je bilo treba za prestop meje čakati tudi po tri ure Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Šestkilometrska kolona od Kastelca do Kopra in naprej do Šmarij in mejnega prehoda Dragonja - v soboto je bilo treba za prestop meje čakati tudi po tri ure Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SLOVENIJA, HRVAŠKA >Hrvaški turistični delavci slabši turistični izkupiček hrvaške Istre in Kvarnerja pripisujejo slabemu vremenu v juliju, saj so tam kampi tisti, ki ustvarijo tretjino turističnega prometa. Zabeležili pa so 24 deževnih dni, tako da je veliko turistov odšlo domov predčasno. Zmagovalka julija na Hrvaškem je Dalmacija, ki jo je minuli mesec obiskalo za pet odstotkov več turistov kot julija lani. Predvsem je treba pohvaliti mesta Split, Zadar in Dubrovnik, je v petek v Splitu na predstavitvi julijskih turističnih rezultatov poudaril hrvaški minister za turizem Darko Lorencin.

Slovenci Hrvatom rešili julij

Vse hrvaške turistične zanimivosti so julija privabile tri milijone turistov, kar je 0,4 odstotka manj turistov kot julija lani. Ti pa so ustvarili za dva odstotka manj nočitev. V prvih sedmih mesecih pa je Hrvaško obiskalo 6,94 milijona turistov oziroma 3,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Ustvarili pa so 37 milijonov prenočitev, kar na letni ravni predstavlja enoodstotno rast.

Med tujimi gosti je Hrvaško julija obiskalo največ Slovencev, kar 354.000 jih je bilo. Tudi v prvih sedmih mesecih so Slovenci pomembno krojili hrvaški turistični izkupiček. “Naj poudarim, da je naše drugo tržišče v prvih sedmih mesecih letos Slovenija (za Nemčijo); slovenskih gostov je bilo v tem obdobju 743.155, ustvarili pa so za odstotek več nočitev kot leto prej,” je za Večernji list povedal minister, ki ga je posebej razveselila tudi rast števila obiskovalcev iz Italije v tem obdobju.

V soboto čez tri prehode več kot 91.000 ljudi

Če sodimo po gneči na primorskih mejnih prehodih minuli vikend, bodo avgusta istrski turistični delavci nemara bolj zadovoljni.

Od petka do nedelje dopoldne je prek mejnih prehodov Dragonja, Sečovlje in Sočerga v hrvaško Istro vstopilo skupaj 175.835 potnikov, med njimi 162.978 tujih. Vrhunec je bil v soboto, ko je čez omenjene tri mejne prehode v hrvaško Istro vstopilo 91.262 gostov.

Iz Istre pa je čez mejo v Slovenijo od petka do včeraj dopoldne prišlo 139.957 potnikov, so našteli v hrvaškem operativno-komunikacijskem centru.

KG, agencije


Najbolj brano